Activele fondurilor deschise au atins 2,75 miliarde lei

Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 17:27
1156 citiri
Activele fondurilor deschise au atins 2,75 miliarde lei

Activele fondurilor deschise de investitii au sporit cu aproape 10% in octombrie, pana la 2,75 miliarde lei (639,5 milioane euro), avansul puternic fiind sustinut de cresterea inregistrata pe sectorul fondurilor de obligatiuni, ale caror active au urcat cu o treime, potrivit datelor AAF, precizeaza NewsIn.

Potrivit statisticilor lunare ale Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF), activele fondurilor deschise de investitii au crescut de trei ori fata de inceputul acestui an, in timp ce numarul de investitori a urcat in ultima luna cu 6,9%, pana la 150.306.

In octombrie, cea mai agresiva crestere au inregistrat-o fondurile de obligatiuni, care au atins 631 milioane lei. In schimb, fondurile monetare au in continuare cele mai mari active din sector, de aproape 1,6 miliarde lei, dupa un avans cu 7,5% in ultima luna.

De asemenea, fondurile din categoria "Altele" au marcat o crestere puternica a activelor - cu 19,7% - pana la 128 milioane lei. Pe de alta parte, fondurile de actiuni si cele diversificate au inregistrat scaderi ale activelor. Astfel, activele fondurilor de actiuni au ajuns la 134 milioane lei, cu 6,6% mai putin comparativ cu septembrie, iar activele fondurilor diversificate s-au comprimat cu 11%, pana la 261 milioane lei.

O dinamica negativa s-a remarcat si in sectorul fondurilor inchise de investitii, a caror active au scazut cu 4,8% in octombrie, la 125 milioane lei.

Erste Asset Management si-a sporit activele cu 216,8 milioane lei, in octombrie


In clasamentul administratorilor de fonduri de investitii, Erste Asset Management (fosta BCR Asset Management) si-a sporit usor cota de piata, la 44,3%, fiind si in octombrie lider pe sectiunea fondurilor deschise, cu active in administrare de 1,29 miliarde lei. Raiffeisen Asset Management a urmat, cu active de 716,4 milioane lei si 24,5% din piata.

BRD Asset Management s-a situat tot pe a treia pozitie in octombrie, cu active totale gestionate de 279,7 milioane lei si o cota de piata de 9,6%, iar activele administrate de BT Asset Management au ajuns la 156,9 milioane lei, ceea ce corespunde unei cote de piata de 5,4%.

Administratorul de fonduri OTP Asset Management s-a mentinut pe locul cinci in topul administratorilor, in septembrie, cu active de 114,7 milioane lei si o cota de piata de 4,3%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#active, #fonduri, #miliarde , #stiri Raiffeisen