Activele fondurilor monetare au depasit 1 miliard de lei

Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 17:12
1196 citiri
Activele fondurilor monetare au depasit 1 miliard de lei

Fondurile monetare si-au continuat in iunie dinamica ascendenta, cu o crestere de circa 20% a activelor, depasind astfel 1 miliard de lei, ceea ce ridica activele nete ale fondurilor deschise la un nou maxim istoric, de 1,67 miliarde lei (400 milioane euro), potrivit datelor AAF, informeaza NewsIn.

Cresterea puternica a activelor fondurilor deschise de investitii a fost sustinuta de contributia majora a fondurilor monetare, care detin peste 19% din numarul de investitori din industria fondurilor (aproape un sfert de milion), la sfarsitul primului semestru.

Astfel, potrivit statisticilor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF), fondurile deschise de investitii aveau la sfarsitul lunii iunie active nete de 1,67 miliarde lei, cu 12% mai mult fata de luna precedenta si cu 77,8% peste nivelul de la sfarsitul anului trecut.

Dupa evolutia din iunie, fondurile monetare isi majoreaza ponderea in totalul activelor industriei pana la 60%.

Totodata, si fondurile cu plasamente in actiuni au inregistrat cresteri, activele acestora sporind cu 4% fata de luna anterioara, la 109 milioane lei, in timp ce fondurile din categoria "altele" au consemnat la finalul lui iunie active de 75 milioane lei, cu 2,4% mai mult fata de mai.

In schimb, activele fondurilor de obligatiuni si a celor cu plasamente diversificate au sporit in iunie usor, cu 1,3%, respectiv 1,2%, pana la 252 milioane lei si 231 milioane lei.

In ceea ce priveste fondurile inchise de investitii (AOPC), activele totale au continuat sa scada, cu 5,3% in iunie, ajungand astfel la active de 94 milioane lei, nivel cu 17,3% mai mare decat cel de la finalul anului trecut.

Erste Asset Management, cota de piata de 39,2% pe segmentul fondurilor deschise.

In clasamentul administratorilor de fonduri deschise de investitii, Erste Asset Management (fosta BCR Asset Management) se mentine detasat in pe primul loc, cu active in administrare de 655,7 milioane lei, fiind urmata de Raiffeisen Asset Management, cu active de 337,9 milioane lei si 20,2% din piata.

BRD Asset Management s-a situat pe a treia pozitie in iunie, cu active totale gestionate de 227,1 milioane lei si o cota de piata de 13,6%, iar activele administrate de OTP Asset Management au ajuns la 100,5 milioane lei, ceea ce corespunde unei cote de piata de 6%.

Administratorul de fonduri BT Asset Management s-a clasat pe locul cinci, cu active de 80,4 milioane lei si o cota de piata de 4,8%.

Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#active, #fonduri, #monetare, #miliard, #bani, #AAF , #stiri Raiffeisen