"Bancile finanteaza statul, fie ca le place sau nu"

Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 15:48
1454 citiri
"Bancile finanteaza statul, fie ca le place sau nu"

Bancile din Romania sunt nevoite sa finanteze din ce in ce mai mult statul, in lipsa altor oportunitati de investitii si a unei cereri reduse de credite, a spus presedintele Raiffeisen International, Herbert Stepic, mentionand ca, in prezent, banca pe care o conduce se confrunta cu supralichiditate, informeaza NewsIn.

"Problema este alta. Daca trebuie sa respectam aceste reguli (din acordul incheiat intre FMI si bancile prezente in Romania, .n.r), dar nu exista cerere de credite, pentru ca venim dintr-o criza foarte severa, putem sa investim doar in mijloace alternative. Acestea sunt in primul rand titlurile guvernamentale. Fie ca ne place sau nu, trebuie sa finantam tot mai mult statul", a spus Stepic, intr-un interviu acordat unui post de televiziune.

Presedintele Raiffeisen International, care detine Raiffeisen Bank Romania, a adaugat ca piata trece in prezent printr-o perioada de supralichiditate, "dar cererea pentru acesti bani nu este aici".


Pe de alta parte, grupul austriac are in portofoliu credite neperformante de 1,3 miliarde euro, cu o pondere de 7% in volumul total al imprumuturilor, insa cifrele "variaza de la 2%, rata cea mai mica, la 20%, care este cea mai mare rata, in Ucraina", a aratat Stepic.

De altfel, Ucraina si Rusia sunt cele mai riscante piete pe care grupul bancar activeaza in prezent, insa profiturile inregistrate in cele doua tari in ultimii trei ani "depasesc cu mult" pierderile potentiale din credite neperformante, a precizat Stepic.

"Raiffeisen are o strategie pe termen lung pentru tarile din Europa Centrala si de Est. Cand spun asta, ma refer la faptul ca am capitalizat bancile noastre in toate perioadele dificile ale crizei din Rusia, la inceputul anilor '90.

Timp de 20 de ani am lasat cea mai mare parte din profiturile pe care le-am obtinut in Europa Centrala si de Est tot aici. De ce am facut asta? Ei bine, pentru ca noi credem in aceasta regiune si bineinteles pentru ca am facut mai multi bani aici decat pe alte piete", a afirmat Stepic.

In primele zece luni din acest an, Finantele au emis titluri de stat de 58 miliarde lei (circa 13,7 miliarde euro), de aproape cinci ori mai mult decat in intregul an 2008. In primele cinci licitatii din noiembrie ministerul a luat doar 1,45 miliarde lei, in conditiile in care si-a propus sa atraga 6 miliarde lei pe parcursul lunii, prin certificate de trezorerie cu discont la 6 si 12 luni si prin obligatiuni de tip benchmark pe 3 si 5 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#banci, #credite, #finantare, #investitii, #raiffeisen , #stiri Raiffeisen