Bancile grecesti ar putea vinde subsidiarele din Romania

Duminica, 05 Iunie 2011, ora 13:56
1521 citiri
Bancile grecesti ar putea vinde subsidiarele din Romania

Bancile grecesti nu vor retrage linii de finantare semnificative de la subsidiarele din Romania in viitorul apropiat, insa daca vor avea nevoie de capital in cazul unei crize suverane ar putea lua in considerare vanzarea subsidiarelor locale, potrivit agentiei de rating Moody's, conform Mediafax.

Din cele sase banci elene prezente in Romania, grupul ATEbank a anuntat deja ca vrea sa vanda participatia majoritara pe care o detine la ATEbank Romania.

In ultima perioada, pe piata internationala a fost vehiculata posibilitatea ca Grecia sa intre in incapacitate de plata in conditiile in care statul are o datorie de 150% din PIB (327 miliarde euro) si se confrunta cu probleme in indeplinirea obiectivelor incluse in acordurile cu FMI si Comisia Europeana.

"Nu ne asteptam ca bancile-mama din Grecia sa retraga fonduri semnificative de capital de la subsidiarele din Romania in viitorul apropiat.

Insa, daca bancile-mama vor avea nevoie de capital ca urmare a unei crize suverane in statul elen, ar putea lua in considerare vanzarea subsidiarelor romanesti, similar cu vanzarea recenta de catre Eurobank EFG a subsidiarei poloneze catre Raiffeisen Bank", a declarat pentru MEDIAFAX Nondas Nicolaides, senior analyst la Moody's.

Pe de alta parte, oficialul Moody's spune ca pana in prezent nu au existat probleme serioase de lichiditate la subsidiarele din Romania ale bancilor elene si crede ca, in caz de nevoie, Banca Nationala a Romaniei va furniza lichiditate pentru a sprijini subsidiarele bancilor grecesti, precum si a altor banci. 

#banci, #banci grecia, #criza, #criza grecia, #recesiune , #stiri Raiffeisen