Bancile pentru locuinte Raiffeisen si HVB au virat clientilor 2,5 milioane euro din prima de stat

Luni, 04 Mai 2009, ora 12:08
1367 citiri
Bancile pentru locuinte Raiffeisen si HVB au virat clientilor 2,5 milioane euro din prima de stat

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a virat in conturile clientilor circa 2 milioane euro, suma aferenta primei de stat pentru economiile realizate in 2008, iar HVB Banca pentru Locuinte, care trece printr-un proces de fuziune cu RBL, a virat, tot pentru anul trecut, 0,5 milioane euro.

Astfel, Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a virat, in conturile clientilor sai, aproximativ 15 milioane de euro, pentru prima de stat aferenta economiilor realizate din 2004 pana in prezent, se arata in comunicatul publicat luni de banca.

Potrivit cadrului legal de functionare al bancilor pentru locuinte, in fiecare an, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei vireaza in conturile acestora (care solicita in numele clientilor prima de stat) cuantumul total al subventiilor acordate de statul roman persoanelor fizice care au incheiat contracte de economisire-creditare. Incepand cu 1 ianuarie 2009, prima de stat s-a majorat de la 15% la 25% din suma economisita in anul precedent in sistemul de economisire-creditare.

In valoare absoluta, prima anuala a fost extinsa, prin Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvernul Romaniei, de la 150 de Euro la 250 de Euro, echivalentul in lei.

"Produsele de economisire-creditare sunt printre cele mai sigure produse de pe piata bancara romaneasca si poate printre singurele produse bancare sprijinite de stat, prin acordarea primei de la stat celor ce economisesc prin acest sistem. Faptul ca numai pentru economiile realizate in 2008 statul a acordat clientilor RBL aproximativ 2 milioane euro demonstreaza ca incepe sa se constientizeze importanta si siguranta sistemului de economisire-creditare", a declarat Alexandru Ciobanu, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, potrivit Newsin.

Pe de alta parte, HVB Banca pentru Locuinte a incasat in numele clientilor prima de stat aferenta economiilor realizate de acestia in cursul anului 2008, in valoare de aproape 0,5 milioane euro.

In cei 5 ani de functionare, clientii HVB Banca pentru Locuinte au beneficiat din partea statului de prime totale in valoare de circa 1,5 milioane euro.

"HVB Banca pentru Locuinte urmeaza sa fuzioneze cu Raiffeisen Banca pentru Locuinte, proces ce se asteapta a fi finalizat in al treilea trimestru al acestui an", se arata in comunicatul HVB BpL.

 

#banci, #hvb, #locuinte, #prima, #raiffeisen , #stiri Raiffeisen