Bucurestiul are una din cele mai mici oferte de locuinte pe cap de locuitor din Romania

Marti, 26 Februarie 2008, ora 14:16
1267 citiri
Bucurestiul are una din cele mai mici oferte de locuinte pe cap de locuitor din Romania

Capitala dispune in prezent de 1,2-1,3 locuinte/1000 de locuitori, una din cele mai mici oferte din tara, in timp ce Clujul are trei locuinte/1000 locuitori, a declarat directorul de dezvoltatre al Raiffeisen Banca pentru Locuinte, Ioan Bejan."Oferta de locuinte din Romania este foarte departe de a atinge un prag minim de normalitate. In prezent, Bucurestiul are una din cele mai mici oferte din Romania cu 1,2-1,3 locuinte la 1000 de locuitori, iar spre comparatie Clujul dispune de trei locuinte la 1000 de locuitori", a declarat, marti, reprezentantul Raiffeisen.


Bejan a mai spus ca in Romania exista in prezent 8,2 milioane de unitati locative ceea ce duce la o medie de 380 de locuinte/1000 de locuitori. In acelasi timp, media in Uniunea Europeana este de 470 de locuinte la 1000 de locuitori.


In ceea ce priveste suprafata locuibila, in Romania aceasta este mult sub 20 mp/cap de locuitor, ceea ce face, potrivit reprezentantului Raiffeisen, ca tara noastra sa se claseze printre ultimele la acest capitol.


"Aceasta inghesuiala din apartamentele din Romania nu poate fi compensata decat prin constructia de noi locuinte", este de parere directorul de dezvoltare al Raiffeisen Banca pentru Locuinte.


Acesta a mai adaugat ca in Romania se receptioneaza anual 1,7 noi locuinte la 1000 de locuitori, iar in Uniunea Europeana media este de 4,8 locuinte noi repectionate anual/1000 de locuitori.


"Niciuna din tarile din imprejurimi nu sta asa prost la acest capitol. Ele au o medie de trei locuinte noi anual/1000 de locuitori. Ce sa mai vorbim de Spania si Italia unde media anuala de noi locuinte construite ajunge chiar la 15", a conchis Bejan.


Potrivit acestuia suprafata mica de locuit pe cap de locuitor si faptul ca Romania este "o tara de proprietari" ( in timp ce in alte tari predomina ocuparea unei locuinte prin inchiriere) mentine cererea de locuinte la un nivel ridicat fata de oferta actuala de pe piata, piata care se afla intr-un stadiu incipient de dezvoltare.