Cresterea somajului si falimentele ameninta portofoliile bancilor

Sambata, 19 Decembrie 2009, ora 23:42
1280 citiri
Cresterea somajului si falimentele ameninta portofoliile bancilor

Testele de stres efectuate asupra bancilor est-europene arata ca institutiile din regiune sunt suficient de solide pentru a rezista socurilor financiare, desi somajul mai ridicat si falimentele firmelor ameninta sa agraveze pierderile creditorilor, a anuntat Banca Centrala Europeana (BCE).

"Avand in vedere activitatea economica slaba din Europ Centrala si de Est, deteriorarea calitatii activelor bancare va devei probabil o vulnerabilitate importanta", scrie BCE in Raportul de Stabilitate Financiara, citat de Bloomberg.

"Cresterea somajului, scaderea veniturilor si inmultirea falimentelor companiilor vor duce probabil la noi cazuri de neplata a creditelor si la deteriorari suplimentare ale portofoliilor bancilor", mai arata raportul BCE.

Europa de Est, unde banci occidentale precum cea suedeza Swedbank sau Raiffeisen International Bank Holding din Austria au infiintat subsidiare pentru a beneficia de ratele de crestere mari ale pietelor emergente, va avea o redresare mai lenta din criza decat majoritatea statelor dezvoltate, estimeaza FMI. "Nivelul datoriei externe a ramas ridicat, finantarea externa ramane costisitoare si exista riscuri ca volatilitatea cursurilor de schimb sa creasca din nou", scrie BCE.

In acelasi timp, intrarile de capital in regiune "raman limitate" iar "spread-urile de dobanda ar putea ramane mai ridicate decat inainte de declansarea crizei".

Pe de alta parte, banca centrala estimeaza ca "vulnerabilitatile in statele central si est-europene s-au diminuat din iunie". Cu toate acestea, BCE avertizeaza ca unele economii din zona s-ar putea confrunta cu riscuri din cauza creditarii in valuta si ca "situatia economica si financiara a regiunii ramana fragila".

Testele de stres derulate in statele central si est-europene de catre autoritatile locale "indica o buna rezistenta la scenarii macroeconomice dificile, dar plauzibile". In Bulgaria si Cehia, testele indica faptul ca bancile vor ramane cu nivelul adecvarii capitalului "cu mult peste" cerintele minime reglementate.

Ratele de solvabilitate ale bancilor din Romania si Ungaria vor ramane de asemenea peste cerintele minime, iar Slovacia, Lituania si Letonia au dovedit rezistenta imbunatatita la cresterea pierderilor legate de credite, scrie BCE.

Bancile estoniene "vor indeplini" conditiile de reglementare, in timp ce in Polonia nevoile de recapitalizare raman "relativ reduse", chiar si in cazul unui "scenariu dificil". 

#somaj, #banci, #portofolii , #stiri Raiffeisen