Datoriile la banci ii coplesesc pe romani

Luni, 02 Martie 2009, ora 16:00
2700 citiri
Datoriile la banci ii coplesesc pe romani

Au trecut 20 de ani de la revolutia din Romania si de la rasturnarea de la putere si executia dictatorului Nicolae Ceausescu, insa nu se pune inca problema de comemorare.

Drumul catre o economie de piata libera deplina a fost dificil pentru Romania, la inceput, Fondul Monetar International a refuzat sa acorde imprumuturi Bucurestiului, iar tara a ramas izolata si adusa in pragul disperarii.

Reformele economice, asa-numita 'terapie de soc' si-au lasat amprenta asupra populatiei, iar inflatia a ajuns la suta la suta in 1997, noteaza publicatia irlandeza Sunday Business Post.

Oamenii au facut schimburi, rezerve, au amanetat sau au vandut tot pentru a supravietui. Emigratia a crescut, iar banii trimisi din strainatate au ajutat tara sa supravietuiasca. Este un capitol pe care, in curand, romanii il vor uita.

Li s-a promis ca privatizarea, liberalizarea si piata libera le vor aduce prosperitate. Au scrasnit din dinti si au rabdat. Promisiunea a parut sa li se implineasca in ultimii ani, iar Romania a inregistrat unul din cele mai ridicate niveluri de crestere economica din UE anul trecut, cu putin sub 8 procente.

Potrivit publicatiei irlandeze, citate de Agerpres, criza globala a lovit incet Romania, insa acum semnele ei se intalnesc peste tot. Pretul terenurilor s-a prabusit iar casele construite cu banii trimisi acasa de imigrantii romani zac abandonate.

Banii s-au epuizat, pe masura ce acesti imigranti, plecati in special in Spania si Italia, sunt acum someri, iar siruri de masini si jeepuri poarta anuntul 'de vanzare', in conditiile in care multi dintre cei care le-au cumparat trebuie sa renunte acum la ele pentru ca nu mai pot plati ratele la banca.

Doua rapoarte ale agentiilor de rating Moody's si S&P au subliniat riscul de neplata al imprumuturilor acordate de banci in moneda straina ca urmare a deprecierii monedei nationale, leul, punand o presiune sustinuta asupra bancilor-mama din Europa Occidentala.

Cele doua au prognozat totodata contractarea cresterii economice in Romania, ca si in restul Europei de Est, desi estimarile variaza de la 2 procente crestere la zero sau chiar la crestere negativa.

Filiala pentru Romania a bancii austriece Raiffeisen, care a continuat sa aiba profituri mari in 2008, anticipeaza o incetinire a imprumuturilor si o concentrare pe atragerea depozitelor, pentru a face fata scaderii profiturilor.

Potrivit filialei din Bucuresti, banca a imprumutat 2,67 miliarde de euro doar in Romania, iar in conditiile in care aceste imprumuturi au depasit cu mult capitalul local romanesc, subsidiara a primit sprijinul bancii-mama.

Cu toate acestea, presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, sustine ca Romania este 'suficient de rezistenta pentru a trece peste aceasta perioada si a-si continua cresterea economica', adaugand ca banca are capital si ca nu exista o criza a lichiditatilor.

La randul sau, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a sustinut ca economia tarii este solida si ca Romania nu trebuie pusa in aceeasi categorie cu alte tari balcanice, ridicand intrebarea daca actualele temeri sunt justificate.

Bugetul aprobat saptamana trecuta prevede reduceri ale productiei si cresteri de impozite, insa pune accent in continuare pe cheltuielile dedicate infrastructurii proaste din Romania pentru a continua atragerea de investitori straini si a pastra competitivitatea.

Guvernatorul BNR, alaturi de omologii sai din Ungaria, Polonia si Republica Ceha, a declarat ca este necesara o interventie pentru a proteja regimurile valutare flotante, devenite dintr-o data volatile.

Comisia Europeana a criticat insa o astfel de retorica, sustinand ca astfel de interventii vor spori instabilitatea pietei, insa guvernatorii incercau doar sa transmita astfel temerile cetatenilor maniosi, comenteaza publicatia irlandeza.

Romanii spera sa nu fie lasati din nou in frig si ca, dupa lungul drum strabatut pana la aderarea la UE, vecinii lor ii vor ajuta sa treaca cu bine peste actuala furtuna.

 

Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoarea Nicoleta Pauliuc, președinta Organizaţiei Femeilor Liberale a pledat, luni, 25 martie, pentru un acces ponderat al tinerilor la unele aplicaţii de pe internet, dar a atras atenţia...
#banci, #buget, #crestere, #datorii, #economica, #isarescu, #raiffeisen, #romani, #romania , #stiri Raiffeisen