Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fostii proprietari despagubiti cu actiuni FP nu vor plati impozit

Fostii proprietari despagubiti cu actiuni FP nu vor plati impozit

Persoanele despagubite cu actiuni la Fondul Proprietatea (FP) nu vor plati impozit pentru castigul obtinut din vanzarea titlurilor la Bursa, in timp ce investitorii care au cumparat titluri pe piata "gri" vor fi impozitati pe diferenta dintre pretul de vanzare si cel de achizitie, anunta Mediafax.

"Castigul nu este impozabil pentru actiunile dobandite prin conversia titlurilor de despagubire pentru fostii proprietari, insa daca cineva a cumparat actiunile inainte de listarea pe piata secundara va plati impozit pe castig. Fiecare persoana care a cumparat actiuni prin cesiuni la Depozitarul Central a semnat un contract de vanzare-cumparare in care este inscris pretul de cumparare.

Depozitarul nu a stiut niciodata acest pret", a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, directorul general si presedintele CA al Raiffeisen Capital&Investment, Dana Mirela Ionescu.


Ea a adaugat ca in cazul in care investitorii nu mai au contractul de vanzare-cumparare pretul de achizitie va fi considerat 0 lei, astfel ca acestia vor plati impozit pe toata valoarea tranzactiei.


"Daca cineva a cumparat actiuni la 0,4 lei si le va vinde la 1 leu, el va plati impozit pe castigul de 0,6 lei. Insa daca nu poate dovedi la ce pret a cumparat actiunile va plati impozit pentru pretul de 1 lei/unitate", a exemplificat Ionescu.


Castigul pe piata de capital este impozitat cu 16% indiferent de perioada de detinere.


In luna decembrie 2010, la Depozitarul Central au fost inregistrate 571 de conversii de titlurile de despagubire in actiuni, in urma carora au rezultat 434 de noi actionari, potrivit informatiilor publicate pe site-ul Fondului. 


Noii actionari au primit de la stat, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, 2,26% din actiunile Fondului. Astfel, numarul de persoane fizice care detin sub 1% din actiunile FP a crescut de la 4.757 la 5.193, iar participatia acestora a avansat de la 32,04% la 33,68%.


Totodata, in luna decembrie au fost realizate 469 de tranzactii cu actiunile FP la Depozitarul Central, prin care au fost cesionate 2,69% din actiunile Fondului.


La finalul lunii decembrie, trei persoane fizice detineau cumulat 7,95% din actiuni. Potrivit prospectului de listare, trei urmasi ai industriasului interbelic Nicolae Malaxa detin cumulat 7,35% din titluri.


Tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea direct la Depozitarul Central au fost oprite din 22 decembrie 2010 si vor fi reluate numai dupa listarea societatii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), programata pentru 25 ianuarie. 


Conform unor surse care au intermediat tranzactii cu actiunile Fondului Proprietatea, ultimele operatiuni pe "piata gri" au fost realizate la preturi care au variat in jurul nivelului de 0,48 lei/titlu. Valoarea nominala a unei actiuni este de 1 leu. Vanzarea actiunilor FP este permisa, prin lege, incepand din luna martie 2008.


Fondul Proprietatea va fi listat direct, fara oferta publica initiala pentru vanzarea de actiuni.


Procedura de conversie a titlurilor de despagubire in actiuni va fi suspendata cu zece zile lucratoare inainte de prima sedinta de tranzactionare si se va relua la doua saptamani dupa primele 60 de sedinte de tranzactionare. Astfel, actiunile nu vor mai fi acordate la valoarea de nominala, de 1 leu, ci la pretul mediu ponderat aferent primelor 60 de sedinte de tranzactionare.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1327 ori