"Investitiile straine directe si creditele din strainatate, insuficiente in 2010"

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 23:24
2217 citiri
"Investitiile straine directe si creditele din strainatate, insuficiente in 2010"

Analistii Raiffeisen se asteapta ca in 2010 fluxurile de capital strain sa se mentina la niveluri scazute, iar investitiile efective ale statului roman sa fie chiar sub nivelul din 2009, in timp ce o redresare semnificativa ar urma sa fie mai evidenta din 2011, potrivit unui raport publicat luni.

Astfel, atat investitiile straine directe, cat si creditele din strainatate ar urma sa fie insuficiente in 2010, ceea ce ar urma sa aiba un impact negativ asupra proiectelor de investitii noi. Totodata, potrivit Raiffeisen, numarul proiectelor care ar urma sa fie finalizate in acest an va fi mai scazut, ca urmare a proiectelor putine initiate anul trecut.

"Acest fapt indica rate anuale negative de crestere a investitiilor, cel putin in prima jumatate din 2010", se mai arata in raport. Totusi, fata de 2009, investitiile straine directe in Romania ar putea creste in 2010 cu 7,1%, la 4,5 miliarde euro, estimeaza Raiffeisen.

In 2009, investitiile straine sunt estimate la 4,2 miliarde euro. "In prezent, pare improbabila o revenire puternica a investitiilor in 2010. Multe companii si-au vazut cifra de afaceri scazand cu 20-30% in 2009 (...).

Ca urmare, capacitatea lor de a finanta noi investitii din fonduri proprii s-a redus. Totodata, deteriorarea altor indicatori economici (profit, lichiditate, solvabilitate) a diminuat capacitatea companiilor de a contracta imprumuturi de la banci", se mai arata in raport.

Analistii Raiffeisen amintesc, totodata, ca bugetul de investitii publice aprobat initial pentru 2009 se cifra la 40,9 miliarde lei. Ulterior, tinta a fost redusa, iar in perioada ianuarie-noiembrie, investitiile au fost de 28,6 miliarde lei.

Pentru intreg anul 2009, Raiffeisen estimeaza investitii efective de 31-32 miliarde lei. "Guvernul a planificat cheltuieli de 35,2 miliarde lei in investitii pentru 2010, cu circa 10% mai mult decat in 2009.

Totusi, tinand cont de experientele din ultimii cinci ani (...), nu excludem ca investitiile din 2010 sa fie sub nivelul planificat (si chiar sub cel din 2009)", au mai spus analistii Raiffeisen. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#investitii, #credite, #capital strain, #statul roman , #stiri Raiffeisen