Piata de fuziuni si achizitii ar putea ajunge la 2 mld. euro

Marti, 15 Septembrie 2009, ora 13:29
1340 citiri
Piata de fuziuni si achizitii ar putea ajunge la 2 mld. euro

Piata fuziunilor si achizitiilor din Romania se cifra la circa 1,2 miliarde euro dupa primele opt luni ale acestui an si ar putea ajunge la 2 miliarde euro la finalul lui 2009, nivel de peste trei ori mai mic decat cel din 2008, a estimat, marti, directorul Raiffeisen Investment Romania, precizeaza NewsIn.

"Piata fuziunilor si achizitiilor din Romania era de circa 1,2 miliarde euro dupa primele opt luni ale acestui an si ar putea ajunge, in cel mai bun caz la 2 miliarde euro la finalul anului", estimeaza Ioana Filipescu, managing director la Raiffeisen Investment Romania.

Ioana Filipescu sustine ca piata de fuziuni si achizitii din Romania va avea un nivel scazut comparativ cu cel din 2008, cand era de circa 6-7 miliarde euro. De asemenea, Filipescu a spus ca se asteapta ca nici in 2010 piata de profil sa nu inregistreze o crestere, avand nevoie "de vreo 3-4 trimestre pana sa-si revina".

Reprezentantul Raiffeisen Investment a mai spus ca, din tranzactiile efectuate, numai 12% au fost investitii financiare, restul fiind mai mult de ordin strategic.

Domeniile de interes pentru fuziuni si achizitii sunt din energie, telecomunicatii, precum si diverse activitati de retail, cum ar fi cele din industria alimentara sau din farma, precum si din domeniul utilitatilor, a precizat, la randul sau, Jakub Korinek, directorul de investitii al Penta Investments, cu ocazia unui seminar de profil.

Pe de alta parte, unele companii ar putea sa dea dovada de creativitate si sa incerce sa preia firme cu dificultati financiare, pe fondul actualei crize, a precizat Gabriel Klarsfeld, M&A si private equity partner la Woolf Theiss. El a adaugat ca tot acum este momentul pentru restructurarea afacerilor, precum si a datoriilor acestora.

De asemenea, un plus de crestere ar putea fi dat de infrastructura, domeniu in care intervine insa rolul guvernului, ale carui actiuni nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor, a mai spus Gabriel Klarsfeld.

In conditiile in care piata de fuziuni si achizitii este blocata in prezent, in lipsa unor finantari adecvate, Klarsfeld a precizat ca toate partile implicate ar trebui sa fie constiente de noile schimbari.

Astfel, vanzatorii ar trebui sa-si adapteze asteptarile la noua realitate, investitorii ar trebui sa fie dispusi sa accepte si randamente ceva mai scazute decat pana acum, iar bancile sa inceapa sa dea din nou credite.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#piata, #fuziuni, #achizitii, #miliarde, #raiffeisen , #stiri Raiffeisen