Presedintele Raiffeisen Bank: Oamenii de afaceri sunt de acord cu reducerea CAS, dar exista un risc ce ingrijoreaza

Vineri, 18 Iulie 2014, ora 08:43
2895 citiri
Presedintele Raiffeisen Bank: Oamenii de afaceri sunt de acord cu reducerea CAS, dar exista un risc ce ingrijoreaza

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, a declarat, joi, dupa intalnirea cu seful statului, ca oamenii de afaceri sunt de acord, in principiu, cu reducerea CAS, dar exista un risc si ca ii ingrijoreaza ce se va intampla daca va ramane un deficit bugetar relativ mare.

Steven van Groningen, reprezentant al Consiliului Investitorilor Straini, a spus ca intalnirea cu presedintele Traian Basescu a fost o discutie deschisa, lejera, in care s-a discutat despre punctele de vedere ale oamenilor de afaceri.

"Organizatiile oamenilor de afaceri sunt, de principiu, de acord cu reducerea CAS, dar, in comun cu presedintele, ne ingrijoreaza ce se va intampla daca vom ramane cu un deficit bugetar care este relativ mare", a declarat Steven van Groningen, potrivit Mediafax.

El a explicat ca un deficit bugetar mare se va acoperi tot din taxe, iar aceasta este "o ingrijorare care exista", chiar daca reducerea CAS ar avea beneficii importante.

"Important nu este doar sa reducem CAS, dar sa intelegem ce impact va avea pe bugetul tarii", a mai afirmat Steven van Groningen.

Presedintele Raiffeisen Bank a afirmat, intrebat care ar fi momentul oportun pentru aplicarea acestei reduceri a CAS, ca "momentul oportun este cand exista un element de confort ca, intr-adevar, masura poate fi implementata fara sa conduca la taxe noi in viitor".

"Cred ca mediul de afaceri, la ora actuala, ar prefera un confort mai mare, dar, totusi, in discutiile cu Guvernul, mediul de afaceri sustine reducerea CAS", a mai spus el.

Reducerea CAS implica riscuri

Van Groningen a mai declarat ca mesajul principal al presedintelui Traian Basescu, pentru mediul de afaceri, a fost ca "nu trebuie, pentru o masura pe termen scurt, sa ajungem intr-o situatie care ar putea sa conduca la efecte grave, cum ar fi punerea in pericol a acordului cu FMI, sau sa se ajunga la situatia de a renunta la un principiu important, precum cota unica".

"Acest risc este real, punctul nostru de vedere nu difera de opinia presedintelui", a spus acesta.

Potrivit lui Steven van Groningen, concluzia discutiei cu presedintele Traian Basescu este ca "exista un risc real, ca nu vom reusi sa avem un buget care sa respecte standardele internationale si reglementarile internationale agreate cu FMI si comunitatea europeana. Exista un risc real ca nu atingem limitele impuse si atunci asta ar putea duce la cresterea taxelor in viitor. Asta necesita prudenta, in a implementa o masura precum reducerea CAS", a aratat presedintele Raiffeisen Bank.

Reprezentantul Consiliului Investitorilor Straini a mai decarat ca mediul de afaceri din Romania a oferit de-a lungul timpului Guvernului solutii pentru imbunatatirea colectarii fiscale si a precizat ca "evaziunea fiscala este foarte mare in Romania, mai ales in comparatie cu alte tari".

"Ar exista loc de manevra, daca imbunatatim colectarea de taxe. Am vazut niste calcule, care arata ca sumele necolectate in Romania sunt cam in jur de 100 de miliarde de lei. Din aceasta suma se poate acoperi o deficienta de 5-10 miliarde, dar asta ar fi o masura care mai trebuei sa aiba succes", a spus el.

Basescu s-a consultat cu mediul de afaceri, in privinta reducerii CAS

Presedintele Traian Basescu a avut joi, la Palatul Cotroceni, o intalnire cu reprezentanti ai mediului de afaceri, pe tema reducerii CAS.

La intalnirea cu reprezentantii mediului de afaceri au participat si consilierii prezidentiali Claudiu Dinu, Bogdan Oprea si Bogdan Dragoi.

Intalnirea presedintelui Traian Basescu cu mediul de afaceri vine in urma esecului consultarilor dintre seful statului si premierul Victor Ponta, care au avut loc luni, la Palatul Cotroceni, pe tema promulgarii legii de reducere a CAS.

Presedintele a declarat, dupa intalnirea cu premierul Victor Ponta si ministrul Finantelor, ca este "o echipa foarte nepregatita", care nu a fost in masura sa ai dea solutiile de care avea nevoie pentru a fi linistit in privinta reducerii CAS.

"S-a venit doar cu afirmatii: reducerea CAS va scoate la suprafata munca la greu, stimuleaza infiintarea de noi locuri de munca - argumente extrem de volatile", a spus presedintele.

Traian Basescu a declarat, intrebat daca va ataca la CC legea de reducere a CAS, ca "ramane de vazut" si ca vrea sa aiba o discutie si cu mediul de afaceri, aratand ca asteapta de la ministrul de Finante un document, in care sa precizeze sub semnatura de unde vor veni veniturile suplimentare.

#reducere cas, #reducere CAS mediu de afaceri, #riscuri reducere CAS , #stiri Raiffeisen