Raiffeisen: Avem dobanzi mari pentru ca bancile vor depozite mari

Luni, 01 Iunie 2009, ora 09:31
1886 citiri
Raiffeisen: Avem dobanzi mari pentru ca bancile vor depozite mari

"Dobanda la lei este influentata de anumite banci care vor sa creasca depozitele si atunci imping dobanzile in sus ceea ce, evident, are un impact asupra costului creditului. Sunt convins ca o sa vedem un trend descrescator la dobanzi, dar este important sa nu avem nici o miscare brusca", a declarat Steven Van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania

Dupa ce BNR a dat un puternic semnal prin diminuarea dobanzii cheie, analistii asteapta ieftinirea creditului. Cand se va intampla, concret, aceasta si cand vom putea discuta de reduceri substantiale?

Este greu de spus. Dobanda la lei este influentata de anumite banci care vor sa creasca depozitele si atunci imping dobanzile in sus ceea ce, evident, are un impact asupra costului creditului. Sunt convins ca o sa vedem un trend descrescator la dobanzi, dar este important sa nu avem nici o miscare brusca.

Pe de alta parte, este clar ca pe piata exista un sentiment de incertitudine, nu avem inca un apetit mare pentru credit si este de inteles. Cand costul creditului s-a marit si asteptarea pentru un business pofitabil s-a micsorat si devine din ce in ce mai greu sa obtinem un credit. Bancile au devenit mult mai prudente.

Trebuie date semene ca exista mai mult interes pentru credit din partea persoanelor fizice.


De ce imbold mai au nevoie acestea? Pana la urma, BNR a relaxat dobanda cheie si a scazut la 0 rata rezervelor minime obligatorii pentru valuta

Nu cred ca este nevoie de o masura anume. Avem nevoie de un pic de timp, un pic de stabilitate, un pic de credibilitate. De exemplu, unii au bani in banca, dar tot nu cumpara un apartament pentru ca asteapta ca piata se scada si mai mult. Aceasta este un fel de speculatie. In clipa in care va fi clar ca nu o sa mai vedem criza in real estate si iti vei putea cumpara un aparatment la un pret rezonabil atunci va exista din nou un interes sporit.

Trebuie sa evitam sa facem declaratii care sa contribuie la anumite incertitudini, sa creeze panica. Atunci o sa vedem ca viata continua, ca unii or sa–si dea seama ca nu isi pierd jobul si pot linistiti sa se indatoreze, daca nu exagereaza. Atunci creditarea va fi reluata.


Primul ministru, Emil Boc a declarat ca Guvernul va supraimpozita profiturile obtinute de bancile straine cu filiale in Romania, daca acestea nu-si vor mentine liniile de finantare si daca vor incalca astfel intelegerea de la Viena. Cum comentati o posibila astfel de masura?


Publicul nu e corect informat. Daca angajamentrul a fost reconfirmat nu inteleg de ce ar fi fost nevoie de asa o declaratie si cred ca e foarte important ca bancile pastreaza expunerea pentru Romania.

Exista informatii de la BNR, cum ca din octombrie 2008 pana in martie 2009, bancile grecesti si austrieci au scos 2,3 miliarde de euro din tara...

 
Am citit si eu. Nu stiu exact pe ce se bazeaza. Oricum, daca este adevarat, asta s-a intamplat inainte de a se face angajamentul respectiv, din 6 martie. Cred ca e mai interesant sa vedem ce se intampla dupa.


Se vor cuminti banicle datorita acestui angajament?

Cel mai important lucru pentru o banca este increderea. Daca faci un angajament voluntar nu poti sa-l incalci a doua zi. Este importanta aceasta masura fiindca toate bancile care retrag bani din Romania ar putea sa aiba un impact asupra cursului de schimb sau asupra economiei si asta trebuie sa evitam. BNR are probabil destule posibilitati sa se asigure ca toata lumea respecta angajamentele facute.

 
Ministrul Pogea a declarat ca nivelul dobanzilor este inca ridicat si ca bancile ar trebui sa se alature guvernului pentru a sustine economia in aceasta perioada. La ce anume s-a referit?


Bancile au inceput sa crediteze destul de mult guvernul. Cred ca din acest punct de vedere sistemul bancar joaca un rol destul de important. Nu este chiar atat de simplu sa reduci dobanzile, pentru ca asa cum au spus si reprezentantii Bancii Nationale, odata ce reduci dobanda apar alte probleme, inflatia spre exemplu. De aceea este important sa mergem intr-o anumita directie. Nu cred ca exista vreun dubiu ca si sistemul bancar vrea ca dobanzile sa coboare.

Bncile nu vor exporta catre bancile mama cele 6 miliarde de euro obtinute de la BNR in urma scaderii la 0 a RMO pentru pasivele de peste doi ani, dar ar putea sa foloseasca acesti bani pentru speculatii pe moneda?

Bancile locale au o posibilitate destul de redusa de speculatie pe moneda, pentru ca astfel de actiuni sunt limitate de capital. Speculatiile pe moneda se fac de catre bancile foarte mari, iar cele din Romania au inteles ca un leu mai slab inseamna ca mai multi clienti au de platit o rata mai mare si ar putea conduce la credite neperformante. Nu este in avantajul bancilor locale sa speculeze impotriva leului, dimpotriva.

Bancile au inceput sa declare din ce in ce mai multe credite neperformante sau indoielnice. Cand vor da cartile pe fata si  cand vom afla care este valoarea acestor active?

Depinde de fiecare banca in parte. Dar e absolute normal ca o banca ce da credite de consum sa aiba provizioane mari iar o banca ce da credite ipotecare sa aiba provizioane mici. Nu poti sa te uiti doar la provizioane si sa spui ca da, aceasta banca are probleme. Depinde de structura portofoliului. Nici nu cred ca numarul de credite neperformante este atat de relevant, important este ca bancile sa aiba solvabilitate mare- acesta este un indicator pentru puterea bancilor.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#boc, #credite, #dobanzi, #expunere, #finantare, #pogea, #raiffeisen , #stiri Raiffeisen