Raiffeisen Banca pentru Locuinte a facut profit de 1 milion de lei in 2009

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 12:18
1647 citiri
Raiffeisen Banca pentru Locuinte a facut profit de 1 milion de lei in 2009

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a trecut pe profit anul trecut, cu un rezultat de 1 milion lei, calculat in standardele internationale de contabilitate (IFRS), in special datorita eficientizarii costurilor operationale, a spus miercuri presedintele RBL, Andrei Stamatian, informeaza NewsIn.

"La finalul anului trecut profitul a fost de 1 milion lei in IFRS si ceva mai mare in standardele romanesti. Este vorba de rezultatul net care include si costurile de fuziune cu HVB Locuinte, precum si pierderea HVB Locuinte", a mai spus Stamatian.

Pentru 2010, el se asteapta tot la un rezultat pozitiv, desi considera ca acest an va fi mai greu, din cauza scaderii randamentelor la titlurile de stat si a dobanzilor la plasamentele la BNR.

RBL a inregistrat pierderi in perioada 2004-2008, iar actionarii vor primi dividende abia dupa ce pierderile vor fi acoperite.

La finalul lui 2009, RBL administra 128.000 de contracte, din care 33.000 au fost contracte noi, incheiate anul trecut.

Suma totala contractata era de circa 2,3 miliarde lei, cu 21% mai mare decat la finalul lui 2008.

Volumul economiilor facute de clientii RBL era de 250 milioane lei.

Stamatian a mai spus ca in medie un client obisnuit economiseste 50 lei pe luna, dar au fost si clienti care au economisit peste 1.000 de euro, suma necesara pentru maximizarea primei de la stat.

Banca a cerut prime pentru anul trecut in valoare de 15 milioane lei, bani care ar urma sa intre in conturile clientilor la sfarsitul lui aprilie-inceputul lui mai.

"Creditele neperformante la finalul lui 2009 le numaram pe degetele de la o mana. Cauzele sunt individuale si nu se poate face o statistica a motivelor. Chiar daca legea nu ne cere acest lucru, noi constituim oricum provizioane", a completat presedintele RBL.

In primul trimestru din 2010, banca incheiase peste 5.000 de contracte noi, iar Stamatian estimeaza ca in 2010 numarul contractelor noi va fi similar celor din 2009.

Seful RBL crede ca statul ar putea sa diminueze prima, abia dupa ce penetrarea acestui produs va creste la cel putin 10% din piata, de la 1% cat este in prezent.

Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group, grupul de companii care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, iar la nivel internaţional, restaurante KFC în Republica...
#banca, #economii, #locuinte, #profit, #rbl , #stiri Raiffeisen