Raiffeisen Bank, amendata cu 14 mil.lei

Joi, 22 Aprilie 2010, ora 00:02
1642 citiri
Raiffeisen Bank, amendata cu 14 mil.lei

Consiliul Concurentei a amendat Raiffeisen Bank cu 14 milioane de lei pentru furnizarea de informatii inexacte in cadrul investigatiei privind piata romaneasca a serviciilor bancare si interbancare.

"Informatiile inexacte s-au referit la activitatea de tranzactionare privind depozitele plasate si atrase, la momentul fixingului, de catre bancile participante la stabilirea indicilor de referinta ROBID/ ROBOR in cursul lunii octombrie 2008", se arata intr-un comunicat al autoritatii de reglementare in domeniul concurentei.

Consiliul Concurentei poate amenda, potrivit legii, agentii economici cu pana la 1% din cifra de afaceri a acestora, pentru furnizarea unor informatii inexacte in cadrul investigatiilor pe care acesta le desfasoara.

"Vom recurge la toate mijloacele legale pe care le avem la dispozitie pentru a sanctiona aceste practici. Furnizarea de informatii inexacte ne impiedica in desfasurarea investigatiilor pe care le avem in derulare", a declarat, in comunicat, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Investigatia Consiliului Concurentei privind piata romaneasca a serviciilor bancare si interbancare a fost declansata in octombrie 2008.

In iunie 2009, Chiritoiu a declarat ca institutia investigheaza daca bancile din Romania s-au inteles intre ele privind stabilirea nivelului dobanzilor.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, a reactionat atunci afirmand ca institutia se inseala sustinand ca bancile s-au inteles in privinta majorarii dobanzilor, intrucat acesta comportament este generat de un fenomen de piata numit "simpatia preturilor".

La anuntarea investigatiei, ca urmare a unei autosesizari, autoritatea de reglementare in domeniul concurentei sustinea ca investigatia are la baza suspiciuni privind un posibil schimb de informatii, precum si "anumite conduite comerciale".

Raiffeisen Bank Romania este detinuta in proportie de 99,49% de Raiffeisen International. Grupul Raiffeisen a inceput sa opereze in Romania in 1997, iar in 2001 a achizitionat Banca Agricola.

Profitul net al Raiffeisen Bank a scazut anul trecut cu mai mult de jumatate, la 74 milioane euro, de la 165 milioane euro in 2008, iar activele au stagnat in jurul valorii de 4,6 miliarde euro. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#raiffeisen bank, #amenda, #consiliul concurentei , #stiri Raiffeisen