Raiffeisen Bank Romania nu va avea nevoie de capital suplimentar

Luni, 18 Mai 2009, ora 16:15
1810 citiri
Raiffeisen Bank Romania nu va avea nevoie de capital suplimentar

Raiffeisen Bank nu va avea nevoie de capital suplimentar in urma testelor de stres efectuate de banca centrala, rezultat care coincide cu propriile calcule, unde banca a fost uneori mai conservatoare decat BNR, a spus presedintele institutiei de credit, Steven van Groningen.

"A fost un rezultat foarte bun pentru noi. Atat pe standarde internatioanle cat pe standarde romanesti, avem o solvabilitate peste 10%. Nu va fi nevoie de capital suplimentar. Am facut si noi testele interne, iar pe unele aspecte am fost chiar mai conservatori decat cei de la banca centrala", a declarat van Groningen pentru Mediafax.

Presedintele Raiffeisen a aratat ca provizioanele au crescut in media pietei in primele trei luni ale anului, dar rata solvabilitatii a ramas inalta, mentionand ca banca are oricum resurse suficiente pentru a-si majora capitalurile proprii.

"Provizioanele au crescut foarte mult in decembrie - ianuarie, cand s-a depreciat leul, iar in rest au fost stabile", a spus oficialul Raiffeisen.

Potrivit lui van Groningen, banca avea la sfarsitul primului trimestru o solvabilitate pe standarde internationale de raportare (IFRS) de peste 12%.

"Anul trecut am avut un profit de 160 de milioane euro, din care am acordat dividende de 50 de milioane de euro, deci ne mai raman in capitalurile proprii inca 110 milioane euro", a adaugat presedintele Raiffeisen.

El a punctat ca valoarea creditelor subordonate se ridica la 87 de milioane de eruo.

Potrivit unor surse bancare, testele de stres realizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pe baza datelor financiare de la sfarsitul anului trecut indica o nevoie de capital suplimentar pentru bancile comerciale de cel mult un miliard de euro, odata cu majorarea, in luna septembrie, a limitei de solvabilitate de la 8% la 10%.

BNR s-a angajat, atat in acordul cu FMI, cat si in cel semnat cu Uniunea Europeana, sa determine necesarul de capital suplimentar pentru bancile comerciale, pe baza testelor de stres, astfel incat sa se asigure ca rata de solvabilitate a fiecarei institutii va fi mentinuta peste 10%, nivel cu doua puncte procentuale peste limita minima legala in vigoare, de 8%.

Potrivit acordului cu FMI, testele de stres vor fi aplicate tuturor bancilor care au o cota de piata pe active de peste 1%, precum si institutiilor de credit mai mici, selectate pe baza calitatii si vulnerabilitatii portofoliilor de credit, evolutia imprumuturilor neperformante in ultimul an si rata actuala a solvabilitatii.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca rezultatele testelor de stres nu vor fi publicate in mod individual, pentru a nu fi intepretate eronat de piata.

Saptamana trecuta, Isarescu a aratat, intr-o conferita la Iasi, ca oficialii BNR vor merge pe 19 mai la Bruxelles pentru a adanci acordul incheiat cu bancile-mama la Viena.

"Nu va fi ceva deosebit de ce s-a discutat la Viena, dar se va adanci acel acord. Exista un curent de opinie (...) ca acest acord, care a fost un pionierat, sa fie aplicat si altor tari. Fondul am observat ca tine foarte mult la aceste acord", a spus Isarescu raspunzand unei intrebari.

La sfarsitul lunii martie, FMI a obtinut acorduri scrise de la noua banci-mama ale principalelor institutii de credit din Romania, invitate la Viena, care s-au angajat sa nu mentina finantarile acordate la niovelul de la finele lunii februarie si garanteaza participarea cu capital suplimentar pentru sustinerea subsidiarelor locale.

La Bruxelles se vor discuta si rezultatele testelor de stres.

Presedintele Raiffeisen International, Herbert Stepic, a afirmat pentru Mediafax ca rezultatele testelor de stres au fost "foarte bune" pentru Raiffeisen Bank Romania si ca institutia nu are nevoie de o majorare a capitalului.

"Avem suficient capital si politica Raiffeisen a fost sa capitalizeze suficient sucursale, asa ca sa fiu sincer nu avem nevoie de teste de stress pentru a capitaliza bancile noastre. Daca exista nevoie, vom face furniza capital, iar acest lucru poate exista in cazul cresterii imprumuturilor neperformante", a spus Stepic.

El a mentionat ca rata imprumuturilor neperformante a crescut pentru Raiffeisen Bank Romania, dar ca este sub nivelul pietei.

"Banca centrala cere o rata de adecvare a capitalului de 10%, iar la Raiffeisen acest indicator este de circa 12%", a mai spus Stepic.

In ceea ce priveste creditele externalizate in grup, presedintele Raiffeisen Bank Romania a aratat ca valoarea acestora este de 1,6 miliarde de euro.

"Daca rata rezervelor minime obligatorii se vor reduce, atunci s-ar putea sa existe un motiv pentru care sa nu mai externalizam creditele, iar anumite imprumuturi ar putea fi preluate inapoi", a spus van Groningen, mentionand ca exista o serie de factori de care depinde acest proces.

Astfel, decizia BNR de eliminare a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele cu scadenta reziduala de peste doi ani nu va avea un impact foaret mare asupra resurselor de care dispune Raiffeisen.

"Nu ne influenteaza prea mult (decizia BNR - n.r.) pentru ca am externalizat credite si nu am avut nevoie de finantare pe termen lung. E o masura foarte buna, dar in cazul Raiffeisen impactul va fi relativ modest, de ordinul zecilor de milioane", a spus van Groningen.

Pe de alta parte, Stepic a precizat ca decizia BNR este "un pas bun in directia buna", dar ca nu ajuta foarte mult banca pentru ca disponibilitatea pietelor internationale de a imprumuta in Romania fonduri cu scadente peste doi ani este limitata.

"BNR ar trebui sa reduca in totalitate ratele rezervelor minime obligatorii, pentru ca inflatia nu mai este o problema. Inflatia va deveni o problema cand criza se va sfarsi iar piata se va redresa, dar supraincalzirea pietei nu mai este o problema, deficitul de cont curent nu mai este o problema datorita faptului ca avem o criza. Deci acesta este un punct invechit daca ma intrebati pe mine", a mai spus Stepic.

Incepand cu perioada de rezerva 24 mai-23 iunie, BNR a decis reducerea la zero a ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani, fata de 40% in prezent.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Raiffeisen, #Bank, #capital , #stiri Raiffeisen