Raiffeisen: Deficitul bugetar va fi 7,3% din PIB in 2009

Joi, 06 August 2009, ora 09:52
1511 citiri
Raiffeisen: Deficitul bugetar va fi 7,3% din PIB in 2009

Raiffeisen Bank si-a revizuit estimarea privind deficitul bugetar al Romaniei la finalul lui 2009 de la 5,5% din PIB la 7,3% din PIB, pentru 2010 noua estimare situandu-se la 5% din PIB, in standardele romanesti de contabilitate, potrivit unui raport al analistilor bancii.

Anterior, Raiffeisen Bank prognoza ca deficitul bugetar al Romaniei din 2010 se va corecta la 3,5% din produsul intern brut (PIB).

In standardele internationale de contabilitate ESA95, deficitul bugetar al Romaniei ar urma sa se adanceasca la 7,5% din PIB in 2009, de la 6% in estimarea anterioara, iar in 2010 deficitul public va ajunge la 5,3% din PIB, in conditiile in care in ultimul raport analistii mizau pe 4% din PIB.

"Oficialii guvernamentali au spus ca deficitul bugetar la finalul lui iunie a fost sub tinta stabilita cu Fondul Monetar international (FMI), reprezentand 2,7% din produsul intern brut (PIB), respectiv 14,5 miliarde lei.

Cu toate acestea, guvernul intentioneaza sa negocieze cu echipa FMI revizuirea tintei stabilite pentru deficitul bugetar la finalul anului, de 4,6% din PIB. (....)

Credem ca echipa FMI ar accepta o crestere a tintei pe deficitul public, dar cu conditia ca guvernul sa-si demonstreze angajamentul de a restrange cheltuielile publice, prin taierea cheltuielilor curente si prin indreptarea mai multor bani catre investitiile publice", arata Raiffeisen Bank in raport.



In acelasi timp, veniturile la bugetul de stat vor reprezenta 31% din PIB, atat anul acesta, cat si in 2010, in timp ce cheltuielile se vor ridica la 38,5% din PIB in 2009 si la 36,3% din PIB anul viitor, sustin analistii Raiffeisen Bank.

Datoria publica a Romaniei, exprimata de asemenea in standarde ESA95, ar putea ajunge la 18% din PIB in 2009, pentru ca anul urmator sa se adanceasca la 20% din PIB, mai arata raportul.

Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International, in cadrul aranjamentului de finantare de 20 miliarde euro cu institutiile internationale, sa mentina in acest an deficitul bugetar la cel mult 4,6% din PIB, dupa standardele romanesti, sau 5,1% din PIB, dupa standardul european ESA 95.

FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea, maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru si 24,3 miliarde lei la finalul lui 2009.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat recent ca va negocia cu FMI un deficit bugetar cel putin egal cu scaderea veniturilor din economie, precizand ca "nivelul veniturilor pe semestrul I a fost mai scazut cu 5,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut si reflecta efectele crizei financiare si economice asupra capitalului privat in mod special".

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a spus marti ca Fondul trebuie sa fie flexibil in privinta Romaniei, in conditiile in care a avut aceasta atitudine si cu alte state din regiune, avand in vedere ca economiile au inregistrat scaderi puternice atat in Romania, cat si in alte tari.

Pe de alta parte, analistii Raiffeisen mai estimeaza un nivel mai scazut al rezervelor valutare ale bancii centrale la finalul lui 2009, de 27 miliarde euro, suma similara celei prognozate pentru sfarsitul anului viitor, fata de analiza precedenta cand anticipau 28 miliarde euro pentru finalul lui 2009 si 25 miliarde euro pentru 2010.

#Raiffeisen, #deficit, #bugetar, #pib , #stiri Raiffeisen