Raiffeisen: Economia romanesca se va comprima cu 6% in 2009

Marti, 23 Iunie 2009, ora 17:49
1612 citiri
Raiffeisen: Economia romanesca se va comprima cu 6% in 2009

Analistii grupului financiar austriac Raiffeisen estimeaza o contractie a economiei romanesti cu 6% in acest an, fata de 4% in prognoza anterioara, in conditiile in care prevad un declin sever al productiei industriale si o crestere a somajului, arata un raport publicat marti, informeaza NewsIn.

Intr-un raport anterior, analistii din Romania ai grupului austriac avertizau ca "deficitele comercial si de cont curent scazute din aprilie sugereaza consum si investitii slabe in al doilea trimestru", astfel ca, dupa contractia masiva a produsului intern brut in primele trei luni din 2009, "o rata negativa mare ar fi de asteptat si in al doilea trimestru".

Economia romaneasca s-a contractat in primul trimestru al acestui an cu 6,2% fata de acelasi interval din 2008, potrivit datelor revizuite publicate de Institutul National de Statistica, declinul fiind mai mare decat estimau expertii.

De altfel, dupa publicarea datelor, FMI a dat de inteles ca ar putea revizui in scadere estimarea pentru evolutia economiei romanesti din acest an, de la -4,1% in prezent, iar economistii unor banci internationale au publicat estimari revizuite in coborare pentru 2009, mergand pana la o contractie a PIB de 7,1%, in cazul ING Bank.

Scaderea economiei din primul trimestru inregistrata de Romania a fost una din cele mai mari din regiune, in ciuda ponderii relativ reduse a exporturilor in PIB si a investitiilor substantiale in infrastructura promise de guvern, subliniaza analistii Raiffeisen, in raportul publicat marti.

"Traiectoria PIB si baza inalta de comparatie va face dificil pentru economia romaneasca sa depaseasca performanta altor tari din regiune", se arata in raport.

Analistii Raiffeisen estimeaza, insa, o revenire pe crestere a economiei romanesti in 2010, an pentru care prevad un avans al PIB de 1%, revizuit de asemenea in scadere, de la 1,5% in proiectia precedenta.

In valori absolute, produsul intern brut a Romaniei este estimat sa scada la 121 miliarde euro in acest an, de la 136,8 miliarde euro in 2008, urmand ca in 2010 sa creasca la 140,9 miliarde euro.

Raportat la populatie, la paritatea puterii de cumparare (PPC), PIB-ul va reprezenta 10.500 euro PPC/locuitor in acest an, fata de 11.200 euro in 2008, potrivit proiectiei Raiffeisen.

Productia industriala din Romania este estimata sa se comprime cu 7% in acest an, pentru ca in 2010 sa isi revina, cu un avans de 3%.

In primul trimestru al acestui an, productia industriala a scazut cu 12%, dupa ce crescuse cu 2,5% in 2008.

Raiffeisen prevede o crestere a ratei somajului din Romania la 6,3%, in medie, in acest an si la 7,2% in 2010, de la 4% in 2008.

De asemenea, analistii grupului austriac anticipeaza ca salariatii din sectorul industrial vor pierde din puterea de cumparare in acest an, cresterea nominala medie a salariilor, de 3%, fiind sub rata medie a inflatiei, estimata la 5,7%.

La finalul acestui an, rata anuala a inflatiei ar urma sa coboare la 4,5%, la marja superioara a intervalului din jurul tintei de 3,5% a BNR, estimeaza Raiffeisen.

In 2010, cresterea medie a salariilor din sectorul industrial este estimata la 5%, usor peste rata medie a inflatiei, de 4,2%, dar si peste inflatia de la finalul anului, de 4%.

In conditiile contractiei severe a economiei si consumului, analistii Raiffeisen prevad o restrangere puternica a deficitului de cont curent, la 6,5% din PIB in 2009 si la 6% in 2010. In raportul precedent, Raiffeisen miza pe o scadere ceva mai moderata a deficitului extern in acest an, la 6,8% din PIB, de la 12,3% in 2008.

Deficitul bugetar va depasi, insa, nivelul convenit cu FMI, fiind estimat de Raiffeisen la 6% din PIB pentru acest an si la 4% din PIB in 2010.

Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International, in cadrul aranjamentului de finantare de 20 miliarde euro cu institutiile internationale, sa mentina in acest an deficitul bugetar la cel mult 4,6% din PIB, dupa standardele romanesti, sau 5,1% din PIB, dupa standardul european ESA 95.

Rezervele valutare internationale ale Romaniei sunt estimate sa urce la 28 miliarde euro in acest an, inainte de a cobori la 25 miliarde euro in 2010. Cursul mediu ar urma sa se situeze la 4,25 lei/euro in acest an si la 3,92 lei/euro in 2010.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#economie, #raiffeisen, #pib, #investitii, #somaj, #experti, #deficit , #stiri Raiffeisen