Raiffeisen: Economia Romaniei poate intra in recesiune tehnica

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 13:51
2121 citiri
Raiffeisen: Economia Romaniei poate intra in recesiune tehnica

Romania va inregistra probabil recesiune, din punct de vedere tehnic, dupa ce PIB-ul a scazut in ultimele trei luni din 2008 cu 3%, fata de trimestrul anterior, daca datele se ajusteaza sezonier, a declarat miercuri economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

El a precizat ca datele privind cresterea economica din trimestrul patru, ajustate sezonier, vor fi publicate de biroul european de statistica, Eurostat. "Tehnic vorbind, probabil vom avea si noi recesiune, intrucat recesiunea este definita ca scaderea PIB doua trimestre consecutive, comparativ cu trimestrul anterior. (...)

In trimestrul patru avem o scadere de 3%, daca se ajusteaza sezonier, si estimam un usor minus in primele trei luni din 2009, comparativ cu intervalul similar din 2008, ceea ce implica minus si fata de ultimele trei luni din 2008", a declarat Dumitru pentru MEDIAFAX.

El a atras atentia ca investitiile in infrastructura sunt foarte importante, intrucat Romania are un potential de crestere foarte ridicat pe acest segment. "Ii sfatuiesc pe analistii straini sa vina sa se plimbe prin tara, sa vada nevoia de infrastructura si ce investitii se pot face. Numai daca investim in infrastructura nu avem cum sa intram in recesiune in 2009.

Trebuie doar sa facem proiecte si sa absorbim bani (...) Vina va fi numai a noastra daca intram in recesiune", a afirmat economistul-sef al Raiffeisen Bank, prezent la conferinta "Anul Financiar Bancar 2009", organizata de Finmedia.

El estimeaza ca PIB-ul va creste cu 0,5% in acest an si cu 1,5% in 2010, dar a atras atentia ca riscul pentru aceste previziuni este foarte ridicat. 

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#economie, #investitii, #proiecte, #recesiune , #stiri Raiffeisen