Raiffeisen: Nu asteptati ca bancile sa va scoata din criza

Luni, 15 Iunie 2009, ora 10:08
1363 citiri
Raiffeisen: Nu asteptati ca bancile sa va scoata din criza

Bancile vor fi obligate sa se adapteze la noile conditii de piata si vor recurge la ajustari de personal, reduceri ale numarului de unitati si chiar la schimbari in ierarhia manageriala, afirma Marinel Burduja, prim-vicepresedinte al Raiffeisen Bank, a treia mare banca de pe piata.

"Respingerea restructurarii intr-un asemenea context poate fi un gest sinucigas."

Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen International - care administreaza si operatiunile din Romania ale grupului austriac - a declarat saptamana trecuta la Adunarea Generala a Actionarilor ca la filialele din Romania si Croatia urmeaza sa fie derulate programe de reducere a costurilor si realizare de economii.

Surse bancare afirma ca Raiffeisen Bank Romania a angajat McKinsey - cea mai mare firma de consultanta in management - pentru realizarea unui asemenea program care ar urma sa conduca la diminuari de costuri cu pana la 20%.

Cat priveste creditarea, Burduja considera ca se acorda o atentie exagerata rolului pe care bancile ar putea sa-l joace in actuala conjuctura economica.

"Nu pot fi bancile locomotiva iesirii din criza pentru ca nu lucreaza cu banii proprii, ci cu resurse atrase local sau din exterior.

Ca atare, nu-mi pot asuma decat un risc foarte limitat, dat si de tara in care activez, pentru ca am o mare raspundere fata de banii primiti in gestiune si nu pot sa-mi expun deponentii la situatii imposibile in care sa nu mai pot returna banii."

Bancherul afirma ca acest aspect este pierdut din vedere in dezbaterile marcate de "balcanism" privind "clementa" de care ar trebui sa dea dovada bancile in relatia cu clientii. "Nu pot face acte de clementa decat fie pe seama profitului care astazi este oricum in scadere, fie din banii deponentilor."

Referitor la "pretentiile ca bancile sa-si asume riscuri in contul profiturilor mari din anii trecuti", el spune ca bancile au platit statului impozit pentru acele profituri realizate conform legii.

"Ca taxarea nu a fost suficienta se poate discuta, insa nu se poate insinua ca acele castiguri au fost realizate ilegal", a replicat bancherul. Responsabil cu divizia corporate a Raiffeisen,

Burduja sustine ca bancile nu pot fi indemnate sa finanteze o anumita industrie atat timp cat aceasta nu are o strategie clara in context de criza si nu beneficiaza de un sprijin cert din partea statului sau a altor institutii.

"Cine a lucrat cu o banca stie ca decizia de acordare a creditului nu se ia de catre o persoana sau de un singur nivel ierarhic.

De regula, intr-o decizie de creditare pentru o companie sunt cel putin 12 opinii care conteaza, iar in contextul unei piete marcate de tulburari prevaleaza opinia riscului, normele de risc fiind acum mult mai stricte."

El spune ca abordarea se schimba in cazul unui client care lucreaza de peste 5 ani cu o banca si nu a intarziat niciodata cu niciun leu la plata creditelor. 

#banci, #credite, #piata, #profituri , #stiri Raiffeisen