Raiffeisen: PIB-ul va scadea si in T3

Joi, 13 August 2009, ora 15:15
1081 citiri
Raiffeisen: PIB-ul va scadea si in T3

PIB-ul Romaniei urmeaza sa inregistreze, in trimestrul trei, o scadere similara cu cea din perioada aprilie-iunie, iar contractarea economica ar putea inceta in ultimele trei luni din 2009, anticipeaza Raiffeisen, care a modificat prognoza de contractie anuala a PIB de la -6% la -8,5%.

Riscurile legate de acest scenariu indica o perspectiva negativa, se arata in analiza Raiffeisen, precizeaza Mediafax.

"Activitatea economica a atins un maxim in trimestrul doi din 2008. Totodata, datele disponibile sugereaza ca activitatea economica s-a deteriorat in trimestrul doi din 2009 fata de primele trei luni. Tinand cont de acesti doi factori, anticipam scaderea anuala a PIB-ului real la circa -8,5%", apreciaza analistii Raiffeisen.

Astfel, PIB-ul se va contracta in termeni trimestriali (fata de trimestrul anterior) si in perioada iulie-septembrie, probabil intr-un ritm similar cu cel din trimestrul al doilea, se arata in analiza Raiffeisen.

 

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

"Totodata, ne asteptam ca declinul activitatii economice sa inceteze in ultimul trimestru. Desigur, riscurile din acest scenariu continua sa indice o perspectiva negativa", precizeaza banca austriaca.

Economia Romaniei s-a contractat cu 1,2% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni ale anului, dupa o scadere trimestriala de -4,6% in perioada ianuarie-martie, potrivit datelor INS. In termeni anuali, PIB-ul a scazut cu 8,8% in trimestrul al doilea si cu 7,5% in primul semestru fata de perioadele corespunzatoare din 2008.

Raiffeisen anunta, pe 23 iunie, ca a revizuit in sens negativ prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an, de la -4% la -6%.

Raiffeisen anticipeaza reducerea ratei dobanzii de politica monetara la 8% pana la finele acestui an, de la 8,5% in prezent, pentru sustinerea activitatii economice.

Banca nu exclude masuri mai agresive din partea BNR, in special daca nu exista presiuni dinspre cursul de schimb leu/euro si mentioneaza ca "exista speculatii" care indica scaderea dobanzii cheie sub nivelul de 7%.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#pib, #raiffeisen, #economie, #trimestru , #stiri Raiffeisen