Raiffeisen: Romanii prefera automobilele ieftine

Vineri, 29 Mai 2009, ora 17:55
1433 citiri
Raiffeisen: Romanii prefera automobilele ieftine

Vanzarile de masini noi din Romania vor continua sa fie devansate de exporturile de autoturisme si e de asteptat ca potentialii cumparatori noi sa prefere masinile ieftine, atat timp cat perspectiva economica negativa persista, se arata intr-un raportul lunar publicat de Raiffeisen Bank.

"Sunt doua elemente cheie care caracterizeaza industria auto pe termen scurt. Este vorba de cererea interna scazuta, care va continua sa puna presiune pe vanzarile autohtone de masini, precum si de cresterea temporara a cererii externe, stimulata de schemele existente in tarile din Europa de Vest", sustin analistii Raiffeisen Bank, citati de NewsIn.

Costurile mari ale creditarii diminueaza, de asemenea, posibilitatile familiilor romanesti de a-si cumpara masini noi.

In plus, analistii Raiffeisen Bank considera ca perspectiva investitiilor in sectorul auto romanesc ar trebui sa ramana incerta in 2009, in conditiile in care cele mai multe companii adopta strategii de supravietuire, schimbandu-si orientarea de la strategii de extindere la cele de control al costurilor.

"Exista insa si vesti pozitive provenite de la jucatorii mari din industrie, care s-au angajat sa continue investitiile in 2009. Ford a investit 200 milioane euro in ianuarie, ca parte a programului de 675 milioane euro pentru modernizarea fabricii de la Craiova. Automobile Dacia a decis sa reinvesteasca tot profitul obtinut in 2008, de aproximativ 60 milioane euro. Delphi va incepe sa opereze o noua uzina producatoare de motoare diesel din a doua parte a anului, in urma unei investitii de 100 milioane euro, iar SEWS a anuntat ca-si va reloca activitatea din Polonia in Romania pana la finalul anului", se mai arata in raport.

Industria auto din Romania joaca un rol economic important, deoarece contribuie cu 4,7% la formarea produsului intern brut (PIB), detin 4,2% din activele sectorului real si angajeaza 4,5% din forta de munca totala.

In cadrul primei etape a programului Rabla care se incheie vineri, 29 mai, cele mai multe note de acceptare au fost incheiate pentru masini Dacia. De asemenea, Automobile Dacia a vandut un numar mare de autoturisme in Germania, in cadrul unui program prin care proprietarii de masini vechi sunt stimulati sa renunte la ele in favoarea unor modele care consuma mai putin carburant.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#autoturisme, #cumparatori, #raiffeisen , #stiri Raiffeisen