Raiffeisen vrea sa sporeasca ponderea creditelor ipotecare

Joi, 26 Iunie 2008, ora 14:02
3109 citiri
Raiffeisen vrea sa sporeasca ponderea creditelor ipotecare

Raiffeisen Bank Romania vrea sa distribuie din ce in ce mai multe credite ipotecare prin intermediul centrelor specializate si sa sporeasca, astfel, ponderea imprumuturilor ipotecare distribuite prin centrele specilizate, de la 51%, in prezent, la 70% la sfarsitul acestui an, a anuntat banca. In prezent, 51% din creditele ipotecare acordate de Raiffeisen Bank Romania au fost distribuite prin intermediul centrelor specializate sau ale spatiilor destinate special pentru acordarea creditelor ipotecare din alte unitati ale bancii.


"Vrem sa ajungem sa distibuim 70% din creditele ipotecare prin intermediul centrelor specializate pana la sfarsitul acestui an", a declarat, joi, directorul departamentului de credite pentru populatie al Raiffeisen Bank, Madalina Teodorescu, cu ocazia lansarii celui de-al 18-lea centru ipotecar al bancii.


Ea a explicat ca principalul avantaj pentru clientii care contracteaza un credit ipotecar intr-un centru specializat si nu intr-o unitate obisnuita a bancii ar fi rapiditatea, dar si faptul ca in centrele ipotecare lucreaza personal specializat pe acest tip de credite.


Raiffeisen Bank vrea sa deschida pana la sfarsitul acestui an inca cinci centre ipotecare in tara, de la 18 in prezent, trei dintre acestea fiind in Bucuresti.


In paralel cu reteaua specializata in credite ipotecare, in cadrul Raiffeisen mai functioneaza si 60 de asa-numite "colturi" prin care se distribuie tot credite cu destinatie imobiliara.


In cadrul portofoliului de credite petru populatie al Raiffeisen Bank, 50% sunt credite ipotecare si credite de nevoi personale garantate cu ipoteca, cealalta jumatate fiind reprezentata de credite de nevoie personale fara garantii.


Potrivit lui Teodorescu, ponderea creditelor ipotecare in portfoliul creditelor de retail al bancii va creste in urmatorii ani, intrucat acest tip de imprumuturi sunt acordate pe termen mult mai lung decat cele de nevoi persoanle ramanand astfel mai mult timp in soldul bancii.


Astfel, termenul mediu pentru un credit de consum la Raiffeisen este de patru ani, in timp ce pentru un credit ipotecar, acest terment depaseste 20 de ani.


"Din volumul total al credit ipotecare acordate de banca, aproximativ 40% sunt de achizitie in timp ce restul de 60% sunt de nevoi personale cu ipoteca", a mai spus Teodorescu.


Referitor la structura portofoliului creditelor ipotecare dupa valuta in care au fost acordate, directorul de credite pentru populatie al bancii a precizat ca circa 5% sunt in lei, aproximativ 20-30% in franci elvetieni, iar restul in euro.


Potrivit lui Teodorescu, cresterea pe segmentul creditelor ipotecare la Raiffeisen Bank a depasit media pietei cu cateva procente datorita retelei specializate prin care sunt acordate lunar aproximativ 15% din imprumuturile imobiliare ale bancii.


Astfel, creditele ipotecare au avansat la Raiffeisen Bank cu 88% in primul trimestru al acestui an, comparativ cu primele trei luni ale anului trecut.


Reprezentantii companiei au mai spus ca Raiffeisen Bank are in prezent o cota de piata de aproximativ 7% pe credite ipotecare si o cota de circa 8% dupa intreg volumul de credite.


Ca tendinte pentru evolutia dobanzilor in urmatoarea perioada, Teodorescu a spus ca se asteapta la o majorare a ratelor la creditele in euro, in a doua parte a acestui an cu toate ca de la inceputul anului si pana in prezent banca nu a operat nicio crestere de dobanda la imprumuturile ipotecare.


Pentru creditele in franci elvetieni, Teodorescu a spus ca pe, termen lung, acesta valuta este foarte stabila reprezentand cea mai buna alegere pentru un credit ipotecar care poate fi contractat pe o perioada de cateva zeci de ani.


Pe de alta parte, francul elvetian nu este o alegere buna pentru creditele acord pe termen scurt si negarantate cum sunt cele de consum din cauza volatilitatii monedei ca reactie la conditiile dificile din piata.


Referitor la scrisoarea de refinantare pentru care Raiffeisen Bank percepea un comision de aproximativ 50 de euro Teodorecu a spus ca aceasta a fost scoasa si ca banca a perceput acest comision pentru o perioada foarte scurta de circa o saptamana.