Rata somajului din Ungaria a crescut la 9,7%

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 13:16
1545 citiri

Rata somajului din Ungaria a crescut puternic, la 9,7%, in primul trimestru, potrivit datelor oficiale publicate astazi, in timp ce analistii sunt de parere ca numarul somerilor ar putea creste peste asteptari, in contextul recesiunii, relateaza Reuters.

Biroul Central de Statistica (KSH) a aratat ca rata somajului a crescut in primul trimestru din 2009 de la 9,1% in intervalul decembrie-februarie si fata de 8% in aceeasi perioada a anului trecut, relateaza Newsin.

Analistii estimasera ca rata somajului se va apropia de nivelul de 10% spre finalul primului semestru.

Ungaria, care a ocolit un colaps financiar prin luarea unui imprumut de 25,1 miliarde dolari de la Fondul Monetar International (FMI) in octombrie, se confrunta acum cu cea mai puternica incetinire a cresterii economice din ultimii 20 de ani.

Guvernul se asteapta ca economia sa se comprime cu 6% in 2009.

Rata somajului din Ungaria va continua sa creasca anul acesta, ajungand cel mai probabil la aproximativ 13% in al patrulea trimestru, pentru ca mai apoi sa se mentina la acel nivel o perioada indelungata, in contextul in care recesiunea afecteaza companiile, este de parere un analist.

"Rata somajului nu va scadea in viitorul apropiat si nici nu vor asista la o crestere economica pentru ceva timp", a spus Zoltan Torok, analist in cadrul Raiffeisen Bank.

Acesta a mai spus ca rata somajului ar putea inca stagna la 11% pana la finalul lui 2010 si se asteapta ca economia sa se comprime cu 1-2% anul viitor.

Numarul somerilor a crescut la 402.800 in intervalul ianuarie-martie, de la 377.700 in decembrie-februarie.

De asemenea, in aceeasi perioada a anului trecut, in Ungaria existau 332.600 someri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#somaj, #guvern, #colaps financiar, #imprumut, #economie , #stiri Raiffeisen