Romania va avea crestere economica peste media UE pe termen lung

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 11:13
1217 citiri
Romania va avea crestere economica peste media UE pe termen lung

Romania va inregistra pe termen lung o crestere economica peste media Uniunii Europene, datorita procesului de convergenta, insa economia nu va mai fi sustinuta de creditare, ca in trecut, a declarat miercuri directorul executiv al Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, informeaza Mediafax.

"Perspectiva pe termen lung este inca acolo. Aceasta nu s-a schimbat si invesitorii vad acest lucru", a spus Groningen, prezent la Forumul Financiar 2010 organizat de Forum Invest.

El a aratat ca activitatea de creditare a scazut foarte mult, una din cauze fiind si reducerea semnificativa a cererii, dar si a increderii.

"Solutia nu este sa spui bancilor sa imprumute bani. Trebuie schimbate mai multe lucruri pe toate nivelurile economiei, lucruri care sa stimuleze cu adevarat economia", a precizat Groningen.

Reprezentantul Raiffeisen a explicat ca increderea consumatorului este mult mai scazuta in Romania decat in alte tari, acesta fiind unul din motivele pentru care oamenii ezita in a cheltui bani.

"Vom vedea rate de crestere peste media UE, pentru ca Romania va beneficia de procesul de convergenta, dar cresterea nu va mai veni din creditare", a mai spus Groningen.

Autoritatile romane si expertii FMI estimeaza pentru acest an o crestere economica zero, dupa ce anterior prognoza a fost redusa de la 1,3% la 0,8%. In 2009, economia a scazut cu 7,1%.

#creditare crestere economica romania , #stiri Raiffeisen