Romanii care au economisit isi tin banii in casa

Marti, 14 Decembrie 2010, ora 14:18
1629 citiri
Romanii care au economisit isi tin banii in casa

Mai mult de jumatate dintre romanii cu venituri de peste 500 de lei au economisit in acest an pentru a avea resurse disponibile in situatii neprevazute, majoritatea preferand sa tina banii in casa, arata un studiu realizat de Daedalus Millward Brown pentru Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

"Peste 53% din persoanele chestionate au reusit sa economisesca in 2010. Dintre cei care au economisit in acest an, 43% economisesc in mod regulat (lunar) aproximativ 200 lei, in timp ce aproximativ 23% pun bani deoparte doar atunci cand au ocazia", potrivit unui comunicat al RBL.

Aproximativ 60% din persoanele care economisesc au ca motivatie situatiile neprevazute, 34% viitorul copiilor lor, iar 26% renovarea/modernizarea locuintei.

Totodata, 53% dintre romanii care economisesc prefera banii lichizi, 32% depun banii in conturi curente, 13% au depozite la termen in lei sau alta moneda, iar 12% investesc in asigurari de viata/pensii private.

Conform studiului, cei mai multi dintre romani au preferat, in ultimul an, sa-si renoveze/modernizeze locuinta (32% dintre respondenti) decat sa-si cumpere una noua (5% dintre respondenti).

In acelasi timp, 11% dintre romani si-au planificat sa-si cumpere o locuinta in urmatorul an, in timp ce 58% intentioneaza sa-si cumpere o locuinta in urmatorii cinci ani.

In ceea ce priveste anul viitor, 40% dintre persoanele chestionate au mentionat ca in urmatoarele 12 luni vor economisi mai putin decat pana acum, in timp ce 35% vor economisi aproximativ aceleasi sume.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.000 de persoane, reprezentativ pentru populatia Romaniei, femei si barbati cu venituri de peste 500 lei/persoana si varste cuprinse intre 20 si 55 de ani, in perioada septembrie- octombrie 2010.

"Prin acest studiu am vrut sa aflam, pe de-o parte, care sunt dorintele si care sunt posibilitatile de economisire ale romanilor iar, pe de alta parte, cum a fost afectat comportamentul lor de economisire odata cu venirea crizei. Conform studiului, 45% dintre romani considera produsul de economisire-creditare atractiv si foarte atractiv, iar 30% dintre ei intentioneaza sa-l cumpare", a declarat Andrei Stamatian, presedinte Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
#bancare, #bani, #depozite, #economii, #romani , #stiri Raiffeisen