Seful Erste: Moody's constientizeaza avantajele operarii pe pietele mai stabile din UE

Joi, 02 Aprilie 2009, ora 15:25
1294 citiri
Seful Erste: Moody's constientizeaza avantajele operarii pe pietele mai stabile din UE

Directorul executiv al Erste Group, Andreas Treichl, a declarat miercuri, intr-un comunicat, ca decizia Moody's de a mentine calificativele bancii austriece pentru credite pe termen lung si scurt arata ca agentia de rating este constienta de beneficiile operarii pe piete mai stabile din UE.

Moody's a mentinut miercuri ratingurile Erste Group pentru credite pe termen lung la Aa3 si pe termen scurt la P-1, dar a coborat calificativul privind puterea financiara la C-, de la C.

Treichl considera ca decizia Moody's de a mentine ratingurile Erste Group pentru credite pe termen lung si scurt este o veste foarte buna, in conditiile unei atitudini "in general negative" a agentiilor de evaluare fata de regiune.

"Cu siguranta Moody's a inceput sa faca diferenta intre piete si recunoaste avantajele unei banci de retail din pietele relativ stabile ale Uniunii Europene, in contrast cu cele mai riscante din Rusia si CSI (Comunitatea Statelor Independente)", a spus Treichl, inr-un comunicat remis NewsIn.

Moody's a coborat, in schimb, cu doua trepte ratingul pentru credite pe termen lung al altui mare grup bancar austriac, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich (RZB), de la A1 la Aa2, dar si ratingul privind puterea financiara, la D+, de la C.

Unul din argumentele principale ale Moody's pentru deciziile diferite in cazul celor doua grupuri consta tocmai in expunerea mai redusa a Erste pe pietele din afara Uniunii Europene, precum Ucraina sau Rusia.

Erste are principalele afaceri in Austria, Cehia (unde detine Ceska Sporitelna) si Romania (Banca Comerciala Romana), dar are afaceri importante si in Ungaria si Slovacia - toate fiind state din UE.

In schimb, Raiffeisen s-a extins puternic, prin divizia Raiffeisen International, in multe piete estice, avand expuneri mult mai mari in statele din afara UE.

In legatura cu scaderea ratingului pentru puterea financiara a Erste, Moody's a argumentat ca decizia "trebuie privita in contextul unui mediu operational neprevizibil si instabil, ce reprezinta un risc major pentru calitatea activelor Erste Group si care va pune presiune asupra profitului inainte de taxe si, implicit, asupra capacitatii interne de a genera capital".

Agentia a subliniat ca planul celor doua banci de a primi injectii de capital de la guvernul austriac - 1,75 miliarde euro pentru RZB si 1,9 miliarde euro pentru Erste - a fost inclus in rating. Moody's a coborat, miercuri, si perspectiva ratingului BCR pentru depozitele in lei, de la stabila la negativa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#erste, # ue, # raiffeisen, # bcr, # rating, # credite, # piata , #stiri Raiffeisen