Stepic: Nu fac pe inteligentul, sa va spun cum sa folositi creditele; ati avut unul in comunism

Vineri, 14 Mai 2010, ora 16:51
1340 citiri
Stepic: Nu fac pe inteligentul, sa va spun cum sa folositi creditele; ati avut unul in comunism

Directorul general al Raiffeisen International, Herbert Stepic, a declarat ca banca nu poate hotari cum sa cheltuiasca romanii creditele, daca pe masini scumpe sau pe case, mentionand ca multe state est europene au avut "un inteligent" care le-a spus ce sa faca timp de 50 de ani in regimul comunist, informeaza Mediafax.

"Bancile, ca toate companiile, vor sa satisfaca nevoile. Daca dupa 50 de ani de comunism prima nevoie a fost pentru frigidere, apoi pentru televizoare, ulterior pentru masini si ultima data pentru case, am finantat ce ni s-a cerut", a spus Stepic, intrebat despre faptul ca in Romania exista multe masini scumpe cumparate.

El a precizat ca nu a putut sa vina si sa spuna conducerii subsidiarei din Romania ce bunuri sa finanteze.

"Nu sunt aici sa fac pe inteligentul - ati avut unul timp de 50 de ani - sa va spun ce sa cumparati", a continuat seful Raiffeisen International.

El a explicat ca de exemplu, in Croatia, Raiffeisen nu are cui sa dea credite in afara persoanelor fizice.

"De cand vin in Croatia si tot nu stiu cum functioneaza. Aveti cele mai mari salarii si practic nu aveti industrie, deci cui pot imprumuta? Nu am cui si vad multe Ferrari ale localnicilor", a spus Stepic.

In ceea ce priveste sectorul bancar, seful Raiffeisen International a mentionat ca acesta a devenit mai putin atractiv, in contextul in care finantarea a devenit mai scumpa dupa criza si exista cerinte suplimentare de capital.

Totodata, unul dintre efectele negative ale crizei este faptul ca s-a intensificat presiunea din partea inspectorilor fiscali.

"Esti banca, ei bine atunci esti vinovat de criza, nu poate fi in alt fel. (...) Ar trebui sa luam case sau birouri inspectorilor fiscali din unele state in care activam pentru ca practic s-au mutat la noi de peste 365 de zile", a spus directorul general al Raiffeisen International.

In plus, Stepic considera ca a fi bancher in conditiile actuale este aproape ca si cum ai fi criminal.

"Nu se face diferenta intre bancile comerciale si cele universale, intre banci, intre bancheri. In Europa Centrala si de Est am oferit in principal serviciile de baza pentru banci, care genereaza crestere economica. Totusi, suntem pusi in acelasi gulas", a explicat Stepic.

Pentru viitor, lui Stepic ii este cel mai frica de incertitudine si evita sa mai denumeasca state care ar putea avea probleme, pentru ca astfel contribuie la majorarea sanselor ca acele probleme sa devina realitate.

Directorul general al Raiffeisen International este prezent la reuniunea din Croatia, de la Zagreb, a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare. Raiffeisen Bank Romania este detinuta in proportie de 99,49% de Raiffeisen International.

Grupul Raiffeisen a inceput sa opereze in Romania in 1997, iar in 2001 a achizitionat Banca Agricola. Ulterior, in 2002, Raiffeisen Bank Romania si Banca Agricola au fuzionat. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#stepic banci credite consum , #stiri Raiffeisen