Stepic, Raiffeisen: Nu vom mai pierde cota de piata in Romania

Luni, 17 Mai 2010, ora 09:17
1996 citiri
Stepic, Raiffeisen: Nu vom mai pierde cota de piata in Romania

Raiffeisen Bank Romania a pierdut anul trecut cota de piata dupa active, dar, in mod cert, cota va ramane constanta sau va creste in viitor, in functie de evolutia pietei, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al Raiffeisen International, Herbert Stepic.

"Avem inca o cota de piata confortabila. Cota de piata in functie de active a scazut, dar, in realitate, pe partea de creditare si plati, ne-am mentinut in mare parte cota de piata", a spus Stepic.

El a explicat ca Raiffeisen Bank Romania si-a optimizat anul trecut costurile si nu a vrut sa sacrifice veniturile pentru cota de piata intrucat conditiile economice erau foarte dificile.

"Daca piata accelereaza, asta inseamna ca vom vedea o crestere mai mare si atunci ne vom uita in mod cert din nou dupa cota de piata. Dar in prezent nu vedem asta. Avem doar un proces de crestere lenta, dar in mod cert nu vom mai pierde cota de piata, deci o vom mentine sau o vom majora din nou, dar asta va depinde foarte mult de evolutia pietei din Romania", a continuat seful Raiffeisen International.

In ceea ce priveste problemele majore cu care se confrunta piata bancara din Europa Centrala si de Est si din Romania, Stepic a enumerat in primul rand cresterea somajului.

"Atat timp cat somajul creste, ceea ce se si intampla, populatia va consuma si va economisi mai putin, ambele variante fiind rele pentru economie", a afirmat Stepic.

Seful Raiffeisen International considera ca a doua problema a pietei bancare este evolutia creditelor neperformante, care desi au atins varful ritmului de crestere la jumatatea anului 2009, continua sa urce.

El a precizat ca Romania are una dintre cele mai mici rate ale creditelor neperformante din Europa Centrala si de Est, ceea ce demonstreaza ca managementul riscului este mai bun, dar si ca banca centrala a adoptat mai devreme decat alte autoritati din regiune reglementari pentru legarea expunerii unui client de venit.

"Creditele neperformante vor continua sa creasca si cred ca se vor opri pana la finele anului si vor incepe sa descreasca considerabil din 2011. Aceasta estimarea este valabila si pentru Romania", a spus Stepic.

Pe de alta parte, seful Raiffeisen International nu considera ca bancile grecesti prezente in Europa Centrala si de Est se vor confrunta cu presiuni extreme si anticipeaza ca acestea vor deveni mai conservatoare si stabile in ceea ce priveste cota de piata.

El a explicat ca in cazul in care problemele Greciei se vor reflecta asupra bancilor intr-o masura in care sa duca la prabusirea acestora, atunci celelalte institutii de credit din Bulgaria sau Romania nu vor avea nicio dificultate sa preia volumele activitatii lor.

"Deci nu va exista niciun fel de dislocare a pietei. In plus, as fi mai degraba surprins daca o banca sau alta greceasca se va confrunta cu probleme serioase. Nu cred ca asta va fi cazul", a continuat Stepic.

Profitul net al Raiffeisen Bank a scazut anul trecut cu mai mult de jumatate, la 74 milioane euro, de la 165 milioane euro in 2008, iar activele au stagnat in jurul valorii de 4,6 miliarde euro.

In acest an, banca vrea sa-si majoreze profitul net cu 4,1%, la 300,34 milioane de lei, rezultat din venituri de 1,960 miliarde de lei si cheltuieli de 1,607 miliarde de lei.

Raiffeisen Bank Romania este detinuta in proportie de 99,49% de Raiffeisen International.

Grupul Raiffeisen a inceput sa opereze in Romania in 1997, iar in 2001 a achizitionat Banca Agricola. Ulterior, in 2002, Raiffeisen Bank Romania si Banca Agricola au fuzionat.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#banci, #cota, #piata, #probleme, #raiffeisen, #stepic , #stiri Raiffeisen