Ungaria risca o corectie a forintului

Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 18:11
1417 citiri
Ungaria risca o corectie a forintului

Ungaria, prima tara din Uniunea Europeana care a apelat la ajutoare internationale pe fondul crizei financiare din 2008, se confrunta cu riscurile unei corectii a monedei, in contextul in care criza fiscala din Grecia se extinde, potrivit unui studiu Lombard Street Research, citat de Bloomberg.

"Ungaria este vulnerabila din cauza dependentei de creditele in valuta, a nivelului mare al datoriei guvernamentale si a perspectivelor de crestere a deficitului bugetar, in contextul in care urmatorul guvern vrea sa mentina pierderile la companiile de stat", a declarat Maya Bhandari, economist in cadrul Lombard Street Research.

"Ungaria s-ar putea confrunta in curand cu propria tragedie greceasca. Ramane de vazut daca va exista o contagiune din Grecia catre Ungaria.

Oricum, moneda si bancile din Ungaria risca o corectie", a mai Bhandari.

Forintul s-a apreciat cu 12% fata de euro in ultimul an, iar costurile de asigurare pentru datoriile Ungariei au scazut la mai putin de o treime fata de nivelul maxim atins in martie 2009, in contextul in care conditiile acordului de finantare cu FMI au determinat guvernul sa consolideze finantele, redand increderea investitorilor.

Guvernul a redus deficitul bugetar de la 9,3% din produsul intern brut (PIB) in 2006 la 4% in 2009.

Partidul Fidesz, care va forma noul cabinet, dupa alegerile din 11 aprilie, a anuntat ca deficitul din acest an ar putea sa fie dublu fata de tinta de 3,8% stabilita de guvern.

Bancile din Ungaria, detinute in mare parte de grupuri straine, precum Raiffeisen International, UniCredit si Bayerische Landesbank, sunt foarte expuse, raportul dintre credite si depozite fiind de 1,2, fata de 0,8 in cazul bancilor grecesti si aproape dublu fata de nivelul din Cehia si Slovacia, sustine Lombard.

Creditele in valuta reprezinta circa 60% din imprumuturile pe segmentul corporate, potrivit Lombard Street Research.

Comisia Europeana estimeaza ca datoria guvernamentala va atinge in acest an 80% din produsul intern brut (PIB), cel mai mare nivel intre statele estice din UE. 

#ungaria, #corectie, #forint, #criza financiara, #grecia , #stiri Raiffeisen