Unicredit: Deficitul bugetar al Romaniei va depasi tinta programata in 2008

Miercuri, 27 Februarie 2008, ora 13:44
921 citiri
Unicredit: Deficitul bugetar al Romaniei va depasi tinta programata in 2008

Deficitul bugetar al Romaniei va fi de circa 3% din produsul intern brut (PIB) in acest an, peste nivelul prevazut in Legea bugetului aprobata de parlament, ca urmare a majorarii excesive a cheltuielilor sociale in an electoral si supraestimarii incasarilor, se arata intr-un raport al Unicredit."Pare ca deficitul fiscal planificat la 2,7% din PIB pentru 2008 (circa 3,2% calculat conform ESA95) se bazeaza pe o programare bugetara foarte optimista, care estimeaza venituri la un nivel de 39,3% din PIB si o crestere economica de 6%. Anticipam ca deficitul bugetar se va adanci pana 3% din PIB (circa 3,3% din PIB conform ESA95)", se arata in raportul Unicredit.


Analistii grupului financiar italian se arata ingrijorati de sustenabilitatea nivelului actual al cheltuielilor sociale, dupa ce Guvernul a marit salariul minim la 500 lei si a majorat pensiile in doua etape anul trecut.


"Comisia Europeana a cerut recent Guvernului sa rectifice semnificativ Planul de Convergenta schitat in decembrie si sa completeze o politica fiscala restrictiva cu o politica salariala corespunzatoare si cu noi reforme structurale pentru a evita riscurile de derapaje", observa analistii Unicredit.


O politica fiscala relaxata ar fi total nepotrivita, in contextul in care deficitul de cont curent al Romaniei a sporit cu 66,1% anul trecut si a ajuns sa echivaleze cu peste 14% din PIB, iar analistii Unicredit anticipeaza o continuare a adancirii acestuia pana la 14,8% din PIB in 2008.


Aprecierile analistilor Unicredit sunt similare cu cele ale celor de la Raiffeisen Bank, care avertizau, saptamana trecuta, ca veniturile programate prin bugetul de stat, de 39,3% din PIB, sunt mult supraestimate, in conditiile in care in 2006 incasarile echivalau cu doar 31% din PIB si in 2007 au urcat usor la circa 32% din PIB, iar guvernul a redus contributiile sociale de la inceputul acestui an.