Van Groningen: Creditarea nu se reia din cauza dobanzilor mari din piata

Miercuri, 20 Mai 2009, ora 14:30
1758 citiri
Van Groningen: Creditarea nu se reia din cauza dobanzilor mari din piata

Dobanzile ridicate ingreuneaza procesul de creditare sanatoasa, insa ele nu pot cobori in conditiile in care prima de risc pe Romania ramane ridicata, si, totodata, bancile vor sa-si majoreze depozitele, a spus, miercuri, presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, potrivit Newsin. 

"In conditiile in care dobanzile sunt ridicate, este dificil sa ai o creditare sanatoasa. Ele trebuie sa coboare daca vrem dezvoltarea activitatii de creditare", a spus van Groningen.

El a mentionat ca, in cazul creditelor in lei, dobanzile sunt mentinute la un nivel inalt de prima de risc necesara finantarii bancilor, desi dobanzile la nivel international au scazut.

"Este pacat ca dobanzile pe pietele internationale au scazut, iar prima de risc pentru Romania este inca ridicata. Trebuie sa imbunatatim perceptia de risc, pentru ca este dificila reducerea costurilor atat timp cat platim prime mari", a explicat el.

In cazul creditelor in lei, presedintele Raiffeisen Bank considera ca dobanzile nu pot scadea atat timp cat bancile vor sa-si majoreze volumul depozitelor atrase si, totodata, banca centrala nu poate cobori dobanda cheie intr-un mod brusc, pentru ca ar periclita inflatia si evolutia cursului de schimb.

"Este de dorit si normal ca bancile sa doreasca sa-si reduca raportul credite/depozite, iar acestea ridica dobanzile la depozite pentru acest lucru, ceea ce scade atractivitatea creditelor. Pe de alta parte, nu e usor sa spui bancii centeale sa reduca dobanda-cheie, pentru ca pune presiune pe inflatie si curs", a explicat van Groningen.

Daca bancile vor scoate din tara banii din reducerea RMO, nu vor mai fi noi reduceri

"Am discutat si acest aspect la intalnirea de la Bruxelles si este interesant ce se va intampla cu acei bani. Daca pleaca din tara, cred ca nu ne mai putem astepta la o alta reducere", a spus presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, precizand ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) testeaza piata prin aceasta masura.

El a mai spus ca Raiffeisen Bank Romania nu a inceput un proces de trecere a pasivelor de pe termen scurt pe termen lung, ulterior deciziei bancii centrale.

"Avem o nevoie de refinantare foarte mica si am si externalizat mult", a explicat presedintele Raiffeisen Bank.

El a mentionat ca Raiffeisen Bank Romania a continuat sa externalizeze credite si in primul trimestru din acest an, fara a da insa cifre privind creditele trimise catre banca-mama, si a adaugat ca procesul de externalizare ramane atractiv in continuare.

"Este insa preferabil ca activele sa fie pe bilant propriu, care este o procedura mult mai transparenta", a mai spus van Groningen.

Consiliul de administratie al BNR a decis, in 31 martie, sa reduca la zero - de la nivelul anterior de 40% - rata rezervelor minime obligatorii impuse bancilor pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala de peste doi ani incepand cu perioada de constituire 24 mai-23 iunie.

Astfel, bancile trebuie sa plaseze la banca centrala 18% din valoarea pasivelor in lei si 40% din valoarea celor in valuta, masura aplicandu-se pasivelor cu scadenta reziduala mai mica de 2 ani, in vreme ce pasivelor in lei si valuta cu scadente reziduale de peste 2 ani li se aplica un nivel 0%.

#banci, #bani, #costuri, #creditare, #credite, #curs, #dobanzi, #pasive, #rmo , #stiri Raiffeisen