Vrei sa iei un credit? Afla daca te incadrezi in profilul bancilor

Duminica, 17 Mai 2009, ora 22:39
1928 citiri
Vrei sa iei un credit? Afla daca te incadrezi in profilul bancilor

In numai cateva luni, bancile au schimbat semnificativ profilul clientului caruia ii accepta dosarul de credit.

Multe banci din Romania, de exemplu, au ridicat varsta minima de acordare a creditului. La Leumi varsta minima pentru un imprumut ipotecar este 20 de ani, in timp ce la Raiffeisen este de 21 de ani, conform informatiilor furnizate Gandul de catre brokerii de credite.

Varsta minima de acordare urca insa pana la 25 de ani in cazul creditelor ipotecare de la Millenium si Alpha. Brokerii sustin ca, in general, conditiile de acordare a creditelor ipotecare sunt similare cu cele necesare pentru obtinerea unui credit de nevoi personale.

Conteaza varsta, functia, veniturile constante si starea civila

Criteriile cum ar fi varsta, veniturile, functia detinuta la locul de munca sau restantele la plata creditelor luate in trecut sau aflate in curs de plata sunt introduse de angajatii bancilor intr-o matrice de risc. Practic, aceasta matrice este un program pe calculator in care se introduc datele celui care vrea credit si care, in urma aplicarii unor anumiti algoritmi, acorda acestuia un anumit punctaj (scoring).

Cu cat este mai mare punctajul, cu atat sunt mai multe sansele de a primi aprobarea. Pentru ca bancile nu au facut publice aceste matrici, brokerii nu stiu exact cat de importanta este varsta, de exemplu, insa au identificat, pe baza dosarelor depuse si aprobate, profilul persoanei care are toate sansele sa ia un credit de la banci.

Vechime in munca de macar doi ani

"Analiza privind acordarea creditului va tine cont de elemente precum: varsta (preferabil 24-45 de ani), starea civila (preferabil persoana casatorita), studii universitare, calitatea de proprietar al locuintei de resedinta si vechimea la adresa curenta, statutul de angajat in cadrul unei institutii de stat sau intr-o firma cu peste 20 de angajati, vechimea totala in munca de minim 2-3 ani, venituri constante de peste 1.200 lei si istoricul bancar", ne-a declarat Roxana Gavrila, director de comunicare si marketing in cadrul Credit Team.

Ea a precizat ca istoricul bancar cuprinde atat relationarea cu banca de la care se solicita creditul cat si cu celelalte banci, mai ales cand vine vorba despre rambursarea eventualelor credite contractate anterior.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
#banca, #credit, # bani , #stiri Raiffeisen