Romania in greva. Bugetarii isi opresc activitatea

Luni, 31 Mai 2010, ora 14:26
1507 citiri
Romania in greva. Bugetarii isi opresc activitatea

Bugetarii au intrat in greva incepand de luni, pentru a protesta fata de masurile anticriza anuntate de Guvern in ultimele saptamani. Cadre didactice, vamesi, functionari din institutii publice, medici din intreaga tara si-au oprit activitatea in dimineata zilei de luni. Bacalaureatul se desfasoara, totusi in conditii "aproape normale", spitalele preiau doar urgentele, in penitenciare lucreaza doar cei responsabili direct cu paza detinutilor. In Bucuresti, Metrorex si RATB, au anuntat ca vor intra in greva pe 1 iunie.

Curtile spitalelor bucurestene s-au umplut de cadre medico-sanitare care sustin greva generala a bugetarilor, dar actiunile lor nu afecteaza activitatea din respectivele unitati sanitare sau cea a serviciilor de urgenta.

Angajatii Administratiei Nationale a Penitenciarelor au adus, la instantele bucurestene, doar arestatii carora le expira mandatele de arestare preventiva.

Sindicatul Lucratorilor din Muzeul de Istorie Nationala a Romaniei organizeaza o greva de solidaritate, intre orele 8.00 si 16.00, actiunea fiind una de sustinere a celor organizate de celelalte federatii sindicale.

Peste 60.000 de angajati din sistemul de educatie din judetele din Transilvania au intrat in greva generala, insa reprezentantii inspectoratelor scolare sustin ca desfasurarea probei C a examenului de bacalaureat nu va fi afectata.

Majoritatea administratiilor locale din Transilvania sunt in greva, in schimb angajatii CJ Bihor poarta doar panglici albe, in semn de solidaritate, la primariile Targu Mures si Blaj nu s-au strans destule semnaturi pentru protest, iar Primaria Deva lucreaza "din respect" pentru cetateni.

Angajatii din cele mai multe dintre unitatile medicale din judetele din Transilvania sunt in greva, fiind asigurate doar urgentele, in timp ce in Salaj si Bihor activitatea medicala nu va fi afectata, desi angajatii se declara solidari cu colegii lor din sistemul sanitar.

Greva generala declansata de cadrele didactice afecteaza activitatea in sute de unitati scolare din judetele Moldovei, insa reprezentantii inspectoratelor scolare afirma ca bacalaureatul nu va fi blocat, dupa ce a fost asigurata prezenta profesorilor in comisiile de examen.

Angajati din mai multe autoritati ale administratiei publice locale, din institutii publice, din servicii descentralizate si din penitenciarele din judetele Moldovei participa la greva generala de solidaritate, in Vrancea aderand la protest si grefierii si personalul auxiliar din instante.

Cadrele medicale din judetele Bacau, Iasi, Vrancea si Vaslui asigura doar urgentele majore, in judetele Botosani si Neamt protestele se vor desfasura intre orele 9.00-13,00, iar in Suceava activitatea se desfasoara normal, salariatii purtand ecusoane cu inscriptia "Greva de solidaritate" .

Angajatii din Primariile Constanta, Mangalia, Medgidia si Eforie, precum si functionarii de la Consiliul Judetean Constanta sunt in greva, luni, singurul serviciu care nu este afectat fiind cel unde se elibereaza certificatele de deces.

Aproximativ 1.000 din cei 7.596 de profesori din judetul Constanta au intrat in greva, insa protestul se va desfasura doar pe durata acestei zile, ci nu pe termen nedeterminat, din cauza numarul mic de participanti, liderii sindicali reclamand ca dascalii au fost amenintai si intimidati.

Peste 4.000 de sindicalisti constanteni din sanatate sunt in greva de solidaritate, pe durata zilei urmand ca in spitalele din judetul Constanta sa fie asigurate doar urgentele.

Cateva mii de angajati din administratia publica din Prahova participa la greva, functionarii si personalul contractual din administratie fiind la serviciu, fara a lucra insa cu publicul.

Aproximativ 80 la suta din cei peste 10.000 de angajati din educatie din judetul Prahova participa la greva, luni, iar bacalaureatul este afectat intr-un singur liceu, elevii acestei unitati de invatamant sustinand proba C la un alt centru de exemen.

Vamesii din vestul tarii, din judetele Caras-Severin, Timis, Arad si Mehedinti au intrat in greva de solidaritate, care va dura pana la ora 16.00, astfel ca in acest interval orar nu va putea fi tranzitata granita de catre cei care sunt vizati de un control vamal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania, #bugetari, #greva , #stiri Ratb