Factura de mobil mai ieftina cu 30% in urmatorii 3 ani

Miercuri, 28 Ianuarie 2009, ora 13:15
2013 citiri
Factura de mobil mai ieftina cu 30% in urmatorii 3 ani

In urmatorii 3 ani, tarifele pe care abonatii operatorilor de telefonie mobila le platesc atunci cand apeleaza in alta retea vor scadea gradat, acest lucru srealizandu-se in functie de reducerea tarifelor de interconectare, adica acele costuri pe care operatorii de telefonie mobila le platesc intre ei, pentru ca abonatul sa poata apela alta retea.


ANC a hotarat ultima etapa din procesul de consultare nationala, referitor la tarifele de interconectare, prin care care celor cinci operatori de telefonie mobila din Romania, respectiv Vodafone, Orange, Cosmote, Telemobil si RCS&RDS li se vor reduce tarifele de terminare a apelurilor in alta retea si, de asemenea, si clientilor li se vor reduce facturile de mobil.

Actiunea a inceput in 2004, iar costurile de interconectare au fost stabilite de ANC doar pentru companiile Vodafone si Orange, pentru ca acestea erau importantii jucatori pe piata la momentul respectiv.

"Planurile tarifare de interconectare la companiile Orange si Vodafone au scazut din 2007 si pana la inceputul acestui an cu peste 2 eurocenti, astfel ca in 2007, costul era de 7,21 eurocenti, in 2008 a scazut la 6,4, iar in ianuarie 2009 a ajuns la 5,03 eurocenti", a declarat Liviu Nistoran, presedintele ANC.

Nou-intratii pe piata operatorilor de telefonie mobila, adica firmele Cosmote, Telemobil si RCS&RDS vor beneficia de un plan tarifar redus in trei etape, pe parcursul a 15 luni, astfel ca pana la data de 1 iulie 2010, toti cei cinci operatori sa ajunga la un cost unic de interconectare cu operatorii Orange si Vodafone.

"In functie de scaderea graduala a acestor costuri, facturile de telefonie mobila ale clientilor vor scadea in urmatorii trei ani cu 25-30%", a explicat Liviu Nistoran.
De la 1 aprilie 2009, companiile Cosmote si Telemobil vor porni cu un cost de interconectare de 6,4 eurocenti, vor ajunge in ianuarie 2010 la 5,67 eurocenti, iar la 1 iulie 2010 sa ajunga la acelasi plafon de 5,03 eurocenti cu ceilalti doi operatori importanti de pe piata.

In cazul celor de la RCS&RDS, pentru ca au intrat recent pe piata telefoniei mobile, vor beneficia de o panta de ajustare a tarifului mai mare, adica vor porni cu 7,21 eurocenti in loc de 6,4, cat vor avea Cosmote si Telemobil.

#mobil, # factura, # abonati, # plan de tarifare, # telefonie mobila , #stiri Rcs-Rds