Licentele 3G - La noi se liciteaza, in UE sunt declarate dezastru financiar

Marti, 05 Septembrie 2006, ora 02:14
1247 citiri

Patru companii au depus pana luni, cand a expirat termenul limita, oferte pentru ultimele doua licente de generatia a treia de telefonie mobila (3G), informeaza Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei.Companiile care au depus oferte sunt Societatea Nationala de Radiocomunicatii Radiocom SA, SC RCS&RDS SA, Cosmote Mobile Telecomunications SA si SC Telemobil SA. 'In 2004, la prima licitatie 3G, doar doua companii au licitat pentru patru licente 3G, datorita conditiilor restrictive de participare, impuse atunci. Astazi situatia s-a inversat, astfel incat pentru doua licente avem patru ofertanti', a declarat Catalin Marinescu, presedintele IGCTI.

Analizarea ofertelor se va face in doua etape. In prima etapa, comisia va studia documentele de eligibilitate, urmand ca in etapa a doua sa aiba loc evaluarea propriu-zisa a ofertelor. Comisia de evaluare va stabili pana pe 11 septembrie ofertele calificate in cursa pentru cele doua licente 3G. Numai acestea vor fi evaluate conform grilei de punctaj mentionata in caietul de sarcini.

Conform grilei, ofertantii vor fi clasificati dupa numarul de puncte obtinute. In eventualitatea unui punctaj egal, punctele aferente primei faze de dezvoltare vor fi multiplicate cu 0,25 si adaugat la numarul total de puncte. Daca egalitatea se pastreaza in continuare, ofertantul care isi asuma demararea operatiunilor comerciale mai devreme va fi avantajat.

Ofertele vor fi evaluate in perioada 11 septembrie-15 octombrie, cand vor fi anuntati castigatorii licitatiei. Comisia de evaluare este alcatuita din sapte membri, reprezentand domeniul juridic, economic si tehnic. Licentele vor fi acordate pana la finele anului. In procesul de evaluare, acoperirea geografica si a populatiei va fi punctata cu 55 de puncte, in timp ce fezabilitatea tehnica cu 25 de puncte, iar capacitatea financiara cu 10 puncte. Fezabilitatea comerciala si specializarea si experienta vor primi cate cinci puncte.

Titularii licentelor 3G trebuie sa implementeze un sistem de comunicatii electronice in conformitate cu limitele de emisie specificate de Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor sau de Conferinta Europeana pentru Posta si Telecomunicatii.

In UE, operatorii cer TVA-ul inapoi, deoarece investitia a fost un neprofitabila

Operatorii europeni de telefonie mobila care au platit miliarde de dolari pentru licentele 3G, neprofitabile pana acum, vor afla in cursul acestei saptamani de la Curtea Europeana de Justitie daca isi vor recupera sumele reprezentand TVA, conform Reuters.

Un consilier al Curtii Europene de Justitie va preciza in cursul zilei de joi daca sumele platite guvernului britanic in anul 2000 pentru obtinerea licentelor 3G au inclus si TVA. Operatorii de telefonie mobila au platit Marii Britanii aproximativ 22,5 miliarde de lire sterline (42,8 miliarde de dolari) pentru obtinerea licentelor si acum cer sa le fie restituita suma de 3,3 miliarde de lire, reprezentand TVA.

Operatorii sunt de parere ca ar trebui sa poata cere restituirea acestor sume, conform legislatiei europene, deoarece abonatii si nu companiile sunt consumatorii finali. Acest caz este urmarit cu atentie de operatorii de telefonie mobila din toate cele 25 de state ale Uniunii Europene, ale caror guverne au incasat miliarde de euro in schimbul licentelor 3G. Aceste licente nu s-au dovedit a fi, inca, profitabile pentru operatori, din cauza intarzierii lansarii serviciilor de internet si video pe telefoanele mobile.

Companiile Vodafone, Orange, O2, T-Mobile si Hutchinson sunt de parere ca TVA-ul a fost incasat de guvernul britanic. Daca consilierul CEJ va decide ca firmele de telefonie au dreptate, lucru foarte posibil, Vodafone ar putea primi aproximativ un miliarde de lire sterline.

In cursul saptamanii trecute producatorul sud-coreean de telefoane mobile Samsung a declarat ca producatorii de telefoane dezvolta deja tehnologia 4G, cea tip 3G fiind neprofitabila si invechita.

Bloombiz

Agentia Rompres,

Agentia NewsIn