Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

RCS&RDS contesta decizia ANRC de amanare a scaderii tarifelor de interconectare

RCS&RDS contesta decizia ANRC de amanare a scaderii tarifelor de interconectare
Operatorul de comunicatii RDS&RCS considera ca propunerea Autoritatatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) de amanare a aplicarii etapei a doua de scadere a tarifelor de interconectare cu retelele Vodafone si Orange este neintemeiata."Desi tarifele de terminare rezultate in urma adoptarii de catre ANRC a unui model propriu de cost se inscriu in evolutia tarifelor de terminare in retelele mobile de la nivelul tarilor din Uniunea Europeana, ANRC revine intr-un mod inexplicabil asupra acestor tarife, fara sa mai fi fost efectuat intre timp un alt model de cost, o alta analiza de piata sau fara sa fi fost aduse la cunostinta autoritatii noi date si informatii care sa justifice emiterea unei alte decizii de catre ANRC", se arata intr-un comunicat al operatorului de comunicatii.
Potrivit RCS&RDS, nu exista elemente noi care sa stea la baza propunerii ANRC de amanare a aplicarii etapei a doua de scadere a tarifelor de terminare in retelele Vodafone si Orange, ce ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2007 si nu exista o baza reala pentru a emite o decizie ce hotaraste aceasta amanare.

"Nu credem ca ANRC, in calitate de autoritate publica in domeniu, care urmareste in activitatea sa drept obiective majore promovarea concurentei si protectia intereselor utilizatorilor finali, ar trebui sa isi schimbe pozitia la numai cateva saptamani dupa adoptarea unor decizii cu influenta majora asupra utilizatorilor finali si operatorilor, determinand astfel un climat impredictibil pentru dezvoltarea investitiilor pe piata comunicatiilor electronice din Romania si indepartand insasi autoritatea de atingerea propriilor obiective", se mentioneaza in comunicat.

RCS&RDS considera ca cel mai important rezultat al acestei amanari va fi impactul direct asupra tarifelor oferite consumatorilor pentru convorbiri catre retelele mobile, acestia fiind in centrul preocuparilor companiei.

De asemenea, operatorul si-a manifestat increderea ca ANRC, in urma incheierii procedurii de consultare publica, va tine cont de observatiile si de propunerile formulate, iar in urma reevaluarii considerentelor de oportunitate si a temeiurilor de legalitate, va retrage proiectele de decizii mentionate.

ANRC a publicat, recent, un proiect de decizie pentru amanarea punerii in aplicare a celei de a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare a altor operatori la retelele Orange Romania si Vodafone Romania, programata pentru 1 ianuarie 2007.

Motivul invocat a fost ca in tarile Uniunii Europene au fost adoptat decizii similare, astfel ca ar fi dezavantajati consumatorii romani.

Potrivit unei decizii anuntate la 10 iulie de ANRC, companiile Vodafone Romania si Orange Romania sunt obligate sa reduca tarifele de interconectare, in perioada septembrie 2006-ianuarie 2009, cu cate 11,3% in patru etape, la 0,0503 euro/minut.

Prima diminuare a tarifelor de interconectare a avut loc la 1 septembrie si, conform deciziei ANRC, ar fi fost urmata de alte reduceri la 1 ianuarie 2007, 1 ianuarie 2008 si 1 ianuarie 2009. Tariful de interconectare reprezinta suma platita de o companie pentru ca proprii abonatii sa apeleze clientii Vodafone Romania si Orange Romania.

RCS&RDS furnizeaza servicii de telecomunicatii, respectiv televiziune prin cablu, Internet, comunicatii de date si telefonie, pe aceeasi infrastructura. In anul 2005, operatiunile din Romania au adus RCS&RDS venituri de aproape 136,4 milioane dolari, fara a lua in calcul companiile afiliate sau subsidiarele din alte tari.

Cifra de afaceri cumulata a fost anul trecut de 200 de milioane de dolari, in crestere cu 60% fata de nivelul de 125 de milioane de dolari raportat in 2004.


Mediafax

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 703 ori