RCS&RDS nu mai poate difuza 10 posturi TV, intre care si Deutsche Welle

Marti, 23 Martie 2010, ora 17:10
3472 citiri
RCS&RDS nu mai poate difuza 10 posturi TV, intre care si Deutsche Welle

RCS&RDS a fost somat marti, de Consiliul National al Audiovizualului (CNA), sa intre imediat in legalitate si sa nu mai difuzeze, in pachetele sale, zece posturi TV, printre care Deutsche Welle, Italia 1 si TF 24 , pe care le transmitea fara aviz, in cinci orase din tara, printre care si Bucuresti.

CNA a anuntat, in sedinta de marti, ca a facut un nou control in privinta programelor TV retransmise de RCS&RDS, in urma unei sesizari primite din partea operatorului de telecomunicatii UPC Romania, precizeaza Mediafax.

La sedinta CNA au participat si doi reprezentanti ai companiei RCS&RDS - consilierul juridic Mihai Lucian si un reprezentant al departamentului tehnic, Mircea Schneider.

In urma verificarilor efectuate, Consiliul a constatat ca RCS&RDS continua sa transmita mai multe posturi TV fara a fi inscrise in avizul de retransmisie, in ciuda faptului ca operatorul de telecomunicatii a fost amendat, pentru aceleasi abateri, cu 10.000 de lei, de CNA, in sedinta din 25 februarie.

Astfel, CNA a constatat ca RCS&RDS transmite fara a fi inscrise in avizul de retransmisie, in pachetul digital, mai multe posturi TV, in mai multe localitati, printre care Bucuresti, Craiova, Targu Mures, Iasi si Timisoara.

Potrivit CNA, in Bucuresti, in pachetul sau digital, RCS&RDS difuzeaza fara a fi inscrise in avizul de retransmisie televiziunile 1 Music Channel.Hu, Deutsche Welle, Bloomberg, Italia 1, Canale 5, TF 2, TF 24, France 3, TVE si BBC Prime.

Prezent la CNA, reprezentantul RCS&RDS, consilierul juridic Mihai Lucian, a spus ca pentru Bloomberg si TF 2 s-au obtinut acordurile de difuzare.

"Exista o cerere din partea abonatilor pentru aceste programe (televiziunile difuzate fara a fi inscrise in avizul de difuzare, n.r.). Acestea au fost preluate la liber de pe satelit, nu le-am pus noi in oferta", a explicat Mihai Lucian, precizand ca ulterior s-a constatat ca exista cerere din partea publicului pentru aceste televiziuni.

Mihai Lucian a mai spus ca pentru restul posturilor TV pe care RCS&RDS le retransmite fara a fi inscrise in avizul de retransmisie exista discutii cu televiziunile respective.

In ceea ce priveste BBC Prime, Mihai Lucian a spus ca RCS&RDS nu-l mai difuzeaza. "Ne-au refuzat acordul si l-am scos", a spus Mihai Lucian.

O alta televiziune retransmisa de RCS&RDS fara a fi inscrisa in avizul de difuzare este Deutsche Welle. "Nu am reusit sa dam de cei de la Deutsche Welle", a afirmat Mihai Lucian.

Pe de alta parte, potrivit CNA, la Craiova, RCS&RDS retransmite fara aviz televiziunile Canale 5, France 3, Italia 1, TV 24 si TVE, la Targu-Mures - Canale 5, Deutsche Welle, France 3, Italia 1, 1 Music Channel.Hu, RTL Klub, TF 24, TVE si Viasat 3, la Iasi - Deutsche Welle, Italia 1, France 3, TF 24, TVE, 1 Music Channel.Hu, Canale 5, iar la Timisoara - 1 Music Channel.Hu, Deutsche Welle, Italia 1, TF3, TF 24, TVE si Canale 5.

In urma discutiilor, Ioan Onisei, vicepresedintele CNA, a spus ca posturile pentru care nu exista acord trebuie scoase din pachetele RCS&RDS si a propus amendarea operatorului de telecomunicatii cu 10.000 de lei.

"Este o incalcare de lege. Trebuie stopata pe loc difuzarea acestor programe", a spus si Mihai Malaimare, membru CNA.

Christian Mititelu, membru al CNA, a propus aplicarea unei somatii cu intrare in legalitate in 30 de zile pentru RCS&RDS, in timp ce Dan Grigore, membru al Consiliului, a propus aplicarea unei somatii cu intrarea imediata in legalitate pentru RCS&RDS.

Mititelu si-a explicat propunerea prin faptul ca, in 30 de zile, RCS&RDS ar putea obtine avizele pentru a difuza legal cele zece posturi TV, astfel incat publicul sa nu aiba de suferit ca nu mai poate receptiona respectivele televiziuni.

"Somatie de intrare in legalitate inseamna sa opresti de la difuzare pana ai acordul de difuzare", a explicat, in schimb, Ioan Onisei.

Pe de alta parte, in sedinta CNA, reprezentanta postului N24 Plus, Nicoleta Popa, a spus ca RCS&RDS nu retransmite in pachetele analogice aceasta televiziune, in ciuda faptului ca ea este obligatorie la retransmisie.

"Aveti aviz din ianuarie pentru N24 Plus, dar postul nu apare in analogic, nici in Bucuresti si nicaieri in tara. Postul N24 este si in must carry (obligatoriu la retransmisie, n.r.", li s-a adresat Nicoleta Popa reprezentantilor RCS&RDS.

Mihai Lucian i-a raspuns ca N24 Plus este inclus in pachetele digitale ale RCS&RDS.

"Postul N24 Plus este pe locul 12 in audiente. Va trebui ca si pe partea de digital sa respectati must carry-ul (programele obligatorii la retransmisie, n.r.)", a spus, in schimb, Rasvan Popescu, presedintele CNA.

Si George Chirita, directorul executiv al Asociatiei Romane de Comunicatii Audiovizuale (ARCA), a avut o parere similara.

"La utilizatorul final, abonatul, ajunge un serviciu fie analogic, fie digital, care nu poate sa duca la discriminare. Este important ca ceea ce ajunge la un utilizator, la public, sa fie guvernat de principiul must carry. Si pe digital si pe analogic, acest principiu trebuie sa functioneze", a spus George Chirita.

In urma votului, doar propunerea lui Dan Grigore - somatie cu intrare imediata in legalitate pentru RCS&RDS - a primit numarul minim de voturi (sase) pentru a fi aplicata.

In aceste conditii, RCS&RDS nu mai are voie sa retransmita in pachetele sale posturile Deutsche Welle, Italia 1, Canale 5, TF 3, TF 24, France 3, TVE, RTL Klub, 1 Music Channel.Hu si Viasat 3.

In plus, in sanctiune, CNA va solicita RCS&RDS sa retransmita in pachetele sale analogice postul N24 Plus.

Sanctiunea s-a aplicat in baza art. 74 din Legea audiovizualului, potrivit caruia "(1) Retransmisia de servicii de programe de catre distribuitorii de servicii se va face numai pe baza avizului eliberat de Consiliu".

Cu o retea care acopera peste 200 de orase, RCS&RDS este unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata serviciilor de televiziune prin cablu si prin satelit, cu un numar de peste 2,55 milioane de abonati. Societatea are peste 1.000.000 de utilizatori pe segmentul serviciilor de Internet.

In afara de Romania, RCS&RDS furnizeaza, in prezent, servicii de telecomunicatii in Ungaria, Cehia, Slovacia, Croatia si Serbia, atat pentru zona rezidentiala, cat si pentru cea de business. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#RCS, # RDS, # televiziune, # posturi, # retransmisie, # aviz , #stiri Rcs-Rds