Tarifele de interconectare pentru 38 de furnizori de telefonie fixa au fost stabilite de ANRCT

Marti, 22 Iulie 2008, ora 13:50
1342 citiri
Tarifele de interconectare pentru 38 de furnizori de telefonie fixa au fost stabilite de ANRCT

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei a stabilit tarifele medii pentru serviciile de interconectare. Tarifele sunt impuse furnizorilor alternativi si vor fi aplicate in doua etape: 1,15 eurocen?i/minut, din 1 septembrie 2008 ?i 0,97 eurocen?i/minut, din 1 iulie 2009.

Presedintele ANRCTI, Dan Georgescu, a spus ca prin aceste decizii, ,,in sarcina operatorilor cu putere semnificativa se impun sau se mentin, dupa caz, in mod proportional cu problemele identificate, obligatii de transparenta, nediscriminare, evidenta contabila separata, acces la retea, precum si masuri de control al tarifelor de interconectare".


Pentru fiecare nivel de interconectare cu reteaua Romtelecom, ANRCTI a stabilit o valoare unica a tarifului reglementat. Astfel, se renunta la sistemul actualul in care tarifele sunt stabilite in mod diferentiat in functie de intervalul orar.

Noile tarife de interconectare vor fi percepute incepand cu 1 septembrie 2008.


In ceea ce priveste interconectarea cu reteaua RCS&RDS, Autoritatea a propus mentinerea

obligatiei de transparenta si a obligatiei de a permite accesul si utilizarea unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate. In plus, a fost impusa in sarcina RCS&RDS obligatia de nediscriminare si a fost modificata obligatia de control al tarifelor.


Aceleasi obligatii mentinute sau impuse in cazul RCS&RDS au fost avute in vedere si pentru UPC Romania, cel de-al treilea operator ca marime pe segmentul de telefonie fixa.

De asemenea,  ANRCTI impune si in sarcina celorlalti 35 de operatori alternativi de retele

de telefonie fixa obligatii de transparenta, nediscriminare, acces si utilizare a unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate, precum si de control al tarifelor. Toate aceste obligatii sunt

justificate de necesitatea de a asigura ca operatorii nu vor utiliza puterea de piata pe care o detin in detrimentul competitorilor, afectand astfel interesele utilizatorilor finali de servicii de telefonie.