Dacia a crescut profitul Renault cu 25% in primul semestru

Marti, 29 Iulie 2014, ora 13:34
1659 citiri
Dacia a crescut profitul Renault cu 25% in primul semestru

Profitul Renault, al treilea mare producator auto european, a crescut cu 25% in primul semestru din 2014, datorita cererii mai solide pentru brandul Dacia si a reducerii cheltuielilor, transmite Bloomberg.

In primele sase luni ale acestui an, profitul inainte de taxe, dobanzi si elemente exceptionale a urcat la 729 milioane de euro (979 milioane de dolari), de la 583 milioane de euro in primul semestru din 2013, in timp ce analistii se asteptau la un castig de 673 milioane de euro. Cererea pentru masinile Dacia a devenit o sursa cheie a profitului Renault si a majorarii cotei sale de piata, in special in Europa, afectata de incetinirea cresterii economiei.

"Rezultatele sunt bune si usor mai ridicate decat ne-am asteptat. Aceste evolutii dovedesc succesul noilor modele lansate de Renault", a declarat analistul Erich Hauser, de la International Strategy & Investment Group, Londra.

Castigurile au fost sprijinite de masurile de reducere a costurilor, estimate la 412 milioane de euro. Vanzarile din primul semestru au scazut cu 3%, la 19,8 miliarde de euro, din cauza fluctuatiilor cursului de schimb.

Renault se asteapta la o crestere a pietei auto din Europa

Profitul net a urcat la 749 milioane de euro in perioada ianuarie-iunie 2014. Renault se asteapta ca piata auto din Europa sa inregistreze anul acesta o crestere de 3-4%.

In primele sase luni, livrarile Renault au urcat cu 4,7%, la 1,37 milioane de masini si vehicule comerciale usoare. Vanzarile Dacia in Europa au crescut cu 35%, sprijinite de restilizarea SUV-ului Duster si a hatchback-ului Sandero.

Majorarea cererii in Europa a compensat cererea mai slaba din Rusia, afectata de sanctiunile impuse de Occident si de deprecierea rublei. De asemenea, vanzarile Renault au scazut si in state ca Argentina si Algeria. Producatorul auto francez se asteapta la un declin al vanzarilor pe pietele emergente in semestrul doi din 2014.

Renault detine in prezent 43,4% din actiunile Nissan, care, la randul sau, are 15% din actiunile Renault. De la fuziunea lor, in 1999, cei doi parteneri deruleaza o serie de achizitii comune pentru a reduce costurile.

Nissan, al doilea mare producator auto din Japonia, a raportat luni un profit peste estimarile analistilor in perioada aprilie-iunie 2014, datorita majorarii livrarilor in China si SUA, cele mai mari piete ale sale.

In trimestrul doi din 2014, profitul net al Nissan a urcat cu 37%, la 112,1 miliarde de yeni (1,1 miliarde de dolari), in timp ce analistii se asteptau la 84,3 miliarde de yeni.

Majorarea profitului arata ca seful aliantei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, castiga teren, dupa ce a demarat in noiembrie o serie de schimbari pentru a imbunatati managementul in SUA. Livrarile Nissan le-au depasit anul acesta pe cele ale rivalelor Honda si Toyota in SUA si China.

Compania Dacia a fost preluata de Renault in anul 1999. Relansata in 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucator de notorietate pe piata auto europeana.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#profit Renault, #piata auto Europa, #producator auto european Renault, #vanzari masini Dacia , #Profit