ANAF verifica la locuinta lui Becali daca acesta are de platit TVA din afacerile imobiliare

Vineri, 11 Decembrie 2009, ora 14:28
1887 citiri
ANAF verifica la locuinta lui Becali daca acesta are de platit TVA din afacerile imobiliare

O echipa a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) se afla la locuinta lui George Becali din Aleea Alexandru pentru a stabili daca omul de afaceri are de platit TVA ca urmare a tranzactiilor imobiliare derulate in 2006-2008, au declarat pentru MEDIAFAX surse din ANAF. 

"O echipa se afla astazi (vineri - n.r.) la George Becali la palat pentru a stabili daca are de platit TVA din tranzactiile imobiliare. A inceput deja verificarea. Nu exista inca o suma de plata, aceasta urmand sa fie stabilita dupa ce omul de afaceri pune la dispozitie documentele pentru a le confrunta cu datele noastre", au declarat sursele citate.

Sursele au afirmat ca omul de afaceri urmeaza sa puna la dispozita ANAF contractele de vanzare-cumparare pentru operatiunile imobiliare din perioada 2006-2008.

"Vom verifica contractele de vanzare-cumparare, vom face calculele si, probabil, in urmatoarele zile vom stabili daca are sume de plata, iar daca se va dovedi asa, vom pune sechestru asupra averii sale, in cazul in care nu doreste sa plateasca", au mai spus sursele.

ANAF a initiat in acest an o actiune ampla de inspectii fiscale la persoanele care au realizat tranzactii imobiliare in perioada 2006-2008, pentru a verifica daca trebuie platita TVA.

In urma controalelor initiate in domeniul imobiliar, ANAF a instituit pana in prezent masuri asiguratorii la 95 de persoane, pentru suma de 188,36 milioane de lei (circa 45 milioane de euro), si a inaintat Parchetului, pana la 27 noiembrie, 33 de sesizari penale pentru un prejudiciu de 16,8 milioane de lei.

Unul dintre controalele despre care presa a relatat mai pe larg a vizat operatiunile imobiliare realizate de omul de afaceri Robert Negoita.

In urma verificarilor, ANAF considera ca Negoita datoreaza bugetului de stat suma de 120 milioane de lei (aproximativ 28 milioane de euro), reprezentand TVA aferenta tranzactiilor imobiliare derulate in perioada 2006-2008 si penalitati.

Din totalul obligatiilor la buget calculate de ANAF, 76,86 milioane de lei sunt TVA, la care se adauga penalitati acumulate de 43,75 milioane de lei.

Persoanele fizice care efectueaza tranzactii imobiliare in scop personal sunt scutite de plata TVA, iar aceasta facilitate a fost utilizata de numerosi dezvoltatori care au inregistrat tranzactiile in nume personal si nu prin intermediul unor firme.

Fiscul considera insa ca dovedirea unor acte de comert derulate de o persoana fizica implica automat ca acesta este platitor de TVA si nu se mai poate aplica scutirea de taxa. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tranzactii imobiliare, # plata tva, # becali, # sechestru, # avere , #stiri Robert Negoita