Averea deputatului Robert Negoita ramane sub sechestrul ANAF

Miercuri, 10 Februarie 2010, ora 15:48
1909 citiri
Averea deputatului Robert Negoita ramane sub sechestrul ANAF

Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea deputatului Robert Negoita de suspendare a sechestrului pus pe bunuri sale, de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANF), pentru o datorie la buget de aproximativ 28 de milioane de euro.

Curtea de Apel Bucuresti a respins, marti, ca neintemeiata cererea de suspendare a sechestrului, insa sentinta poate fi atacata cu recurs la instanta suprema, de catre deputatul PSD Robert Negoita.

Cautiunea fixata de instanta in acest dosar este de aproape 1,5 milioane de lei si reprezinta 1% din valoarea totala a bunurilor supuse sechestrului.

Avocatul lui Robert Negoita a sustinut ca operatiunile pe care clientul sau le-ar fi facut au fost supuse TVA-ului, adica maxim 25 la suta din suma, si a apreciat ca ar fi suficienti pentru a plati statului in cazul in care se va dovedi ca nu si-a platit datoriile.

Robert Negoita a instrainat, in timpul controlului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala de anul trecut, apartamente, terenuri si loturi de parcare in valoare de 66,57 milioane lei catre fratele si tatal sau, astfel ca Fiscul nu a putut dispune masuri asiguratorii si pentru aceste bunuri, declarau, in noiembrie 2009, surse din ANAF.

Potrivit datelor Registrului Comertului, deputatul PSD a infiintat impreuna cu fratele sau, Ionut, in data de 30 aprilie 2009, firma Domus Stil Construct SRL, Robert Negoita avand o participatie initiala de 65%.

Capitalul social al firmei la momentul inregistrarii a fost de 200 de lei, 35% din partile sociale fiind in proprietatea lui Ionut Negoita.

Pe 10 iulie 2009, Robert Negoita a majorat, prin aport in natura, capitalul social al firmei cu 37,13 milioane de lei, participatia sa urcand la 99,99%.

Ulterior, in data de 19 august 2009, el a majorat capitalul social al Domus Stil Construct la 66,57 milioane de lei, au afirmat sursele citate.

In 2 octombrie 2009, data la care figura ultima modificare inregistrata la Registrul Comertului referitoare la Domus Stil Construct, Robert Negoita a iesit din actionariatul firmei, iar tatal sau, Ilie Negoita, a intrat ca asociat nou, cu un aport in natura in valoare de 43,27 milioane de lei (65% din partile sociale).

In acelasi timp, fratele sau, Ionut Negoita, a preluat 35% din partile sociale, cu o valoare de 23,30 milioane de lei, reprezentand de asemenea aport in natura.

Deputatul Robert Negoita a confirmat, in noiembrie 2009, pentru MEDIAFAX, tranzactiile prin care a iesit din actionariatul firmei Domus Stil Construct, dar a negat ca acestea au vreo legatura cu controlul ANAF.

"ANAF, care este instrumentul lui Basescu, ii face treaba. Este adevarat ca am iesit din actionariatul firmei, dar de ce se baga ANAF? Este adevarat ca am transferat o parte din patrimoniu pe numele fratelui si al tatalui meu, dar am facut acest lucru pentru ca am intrat in politica. Am facut aceste modificari inainte de controlul lor si nu-i priveste pe ei", a spus Negoita.

El a adaugat ca ANAF "uita" sa spuna ca a ramas, totusi, cu multe proprietati pe numele lui, pe care le evalueaza la circa 100 de milioane de euro.

"Am ramas cu o avere de circa 100 de milioane de euro. Am pe numele meu peste 300 de apartamente si peste 30 de hectare de teren la Pipera si Popesti-Leordeni. Ar avea de unde sa ma execute, dar Basescu a vrut sa-mi puna sechestru pe toata averea. Ei, ghinion! Nu se poate! Oricum pleaca acasa peste o luna, la casa din Mihaileanu", afirma atunci Negoita.

El considera ca este ilegal ca Fiscul sa-i puna sechestru asigurator pe toata averea de 100 de milioane de euro, pentru o "pretinsa datorie" mult mai mica.

Negoita crede ca, in mod normal, ar fi fost suficient un sechestru doar pe 10 hectare de teren. Pe de alta parte, el nu recunoaste ca ar avea datorii la Fisc reprezentand TVA neachitata.

"TVA se plateste doar daca se colecteaza, dar eu nu am colectat niciun fel de TVA. In mod normal, nu am absolut nimic de plata. In cazul acesta, legea nu a fost clara, si nimeni nu a aplicat-o, pentru ca n-a stiut cum s-o aplice, nici macat Fiscul. Avand in vedere ca legea nu e clara, o sa castig in instanta si o sa cer daune, dar din pacate banii astia n-o sa-i plateasca Basescu, ci poporul roman. Cand o sa primesc banii, o sa-i dau in scop caritabil", a adaugat Negoita.

Fratii Robert si Ionut Negoita, proprietarii firmei Pro Confort, mai detin doua hoteluri la Otopeni, unul in centrul Bucurestiului si Rin Grand Hotel, din zona Vitan, care, cu cele 1.500 de camere, este cel mai mare din Romania si unul dintre cele mai mari din Europa.

ANAF a initiat anul trecut o actiune ampla de inspectii fiscale la persoanele care au realizat tranzactii imobiliare in perioada 2006-2008, pentru a verifica plata TVA la respectivele operatiuni. 

#avere, # robert negoita, # anaf, # sechestru, # tranzactii, # tva, # imobiliare , #stiri Robert Negoita