Bancherii au sufocat economia cu dobanzile mari. Ei fac profit, iar firmele se prabusesc

Joi, 13 August 2009, ora 09:25
1180 citiri
Bancherii au sufocat economia cu dobanzile mari. Ei fac profit, iar firmele se prabusesc

Datele la sase luni arata consecinta majorarii bruste a dobanzilor la credite in lei, fara justificare, de la inceputul anului. Sase banci din top 10 au cumulat in semestrul I profituri nete de aproape 350 mil. euro, ca in vremurile bune din 2005-2006, in timp ce clientii lor companii se chinuie sa reziste in fata prabusirii vanzarilor si a dobanzilor mari la credite.

Rezultatele financiare la sase luni arata ca oamenii de afaceri nu acuzau degeaba comportamentul bancherilor: institutiile de credit au castiguri substantiale pe seama dobanzilor majorate, companiile nefinanciare se lupta sa ramana pe linia de plutire.

BNR a inceput reducerea dobanzii-cheie in februarie, pornind de la 10,25%, dar la nivelul lunii mai bancile inca cereau dobanzi de peste 20% pe an la creditele corporate noi in lei cu valoarea de pana la 1 mil. euro (in echivalent), in timp ce pentru sume mai mari clientii tot aveau de platit 14-15% pe an.

Pentru creditele de pana la 1 mil. euro (echivalent lei) costurile sunt mai mari cu pana la sase puncte procentuale decat in urma cu un an, ridicandu-se la nu mai putin de 20,5%, in timp ce la imprumuturile peste acest prag au revenit la nivelurile din mai 2008 dupa ce in ianuarie-februarie sarisera la peste 20% pe an.

Creditele in sold erau in luna mai si cu 4,5 puncte procentuale mai scumpe decat in urma cu un an, situandu-se la 18-19%, conform datelor BNR. Oamenii de afaceri sunt revoltati de dobanzile mari care ii imping spre incapacitate de plata, mai ales cand vad ca bancile continua sa raporteze profituri de zeci de milioane de euro.

"Bancile au supt pana acum bani de la companii, dar daca vor continua sa aiba aceasta relatie cu firmele, sa vedem ce vor face cand nu vor mai avea de la cine sa ia bani", comenteaza Ionut Negoita, care are credite de 29 mil. euro la mai multe banci, fiind alaturi de fratele lui Robert Negoita (deputat PSD) proprietarul a peste 1.680 de apartamente noi si al hotelurilor Rin Grand Hotel, Confort, Rin si Traian din Capitala.

"De ce ar risca bancile din moment ce noi (n.red. - producatorii) suntem dependenti de ele? Banca nu este o institutie de caritate si intr-o perioada de criza stie sa speculeze si sa obtina profit din dobanzi, iar industria este cea care plateste", a declarat Sorin Minea, presedintele producatorului de mezeluri Angst.

Producatorul a finalizat primul semestru "cu o mica crestere" a cifrei de afaceri. Vicentiu Zorzolan, administratorul AAV Group care comercializeaza brandurile de imbracaminte Esprit, Springfield sau Cortefiel, remarca faptul ca in timp ce bancile au raportat profit, companiile din electro si auto au avut scaderi de 40%, cele din FMCG si farma de 5%, iar cele din retailul de fashion intre 25% si 35%.

De cealalta parte, bancherii sustin ca nu pot risca sa ajunga in situatia de a nu mai putea rambursa banii deponentilor din cauza ca ar fi prea permisivi in acordarea de credite. "Bancile nu dau credite din banii lor, ci din banii deponentilor. Ma intreb daca cineva si-ar mai depune banii intr-o banca aflata pe pierdere", comenteaza Dan Pascariu, presedintele CA al UniCredit Tiriac Bank.

Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii, spune ca multe decizii economice pot fi discutabile din punct de vedere etic, dar bancile nu functioneaza dupa principiul solidaritatii sociale, ci sunt construite pentru a actiona in directia de a folosi orice oportunitate de pe piata pentru a face profit.

"Peste tot in lume bancile sunt acuzate ca nu sprijina sectorul corporatist si continua sa raporteze profituri surprinzator de mari in pofida crizei.

Tabloul este valabil si pentru bancile din Romania, dar trebuie remarcat ca profiturile nu au venit din activitati comerciale, ci mai ales din trazanctionare.

Bancherii au profitat de spread-urile mari de dobanda, de disperarea unor clienti de a obtine cash in schimbul instrumentelor financiare pe care le aveau in portofoliu sau de posibilitatile de arbitraj intre dobanda la care se finantau de la BNR pentru ca apoi sa cumpere titluri de stat de la Finante.

Problema este ca situatia deja se schimba: pietele financiare vor oferi mult mai putine oportunitati de castig, apetitul clientilor pentru credite ramane scazut, in timp ce provizioanele vor creste, astfel ca rezultatele bancilor pe semestrul I ar putea ramane un foc de paie, cifrele urmand a fi mult mai proaste in semestrul II si in prima parte din 2010."

In toamna lui 2008 Romania intra in criza cu o dobanda de politica monetara de 10,25% pe an, care ajunsese acolo pornind de la 7% in iulie 2007. BNR se lupta cu inflatia si dobanzile de pe piata interbancara urcasera deja spre 12% pe an in vara anului trecut.

A venit apoi atacul speculativ impotriva leului din octombrie 2008. BNR l-a respins, dar cu un cost foarte mare pentru clientii bancilor care aveau credite in lei: ratele ROBOR au sarit si cu 50%, pana la niveluri de peste 20% pe an.

Chiar si dupa ce BNR le-a plafonat administrativ, dobanzile respective folosite ca referinta pentru costul creditelor in lei au ramas mai multe luni la rand la peste 15% pe an, cu efecte devastatoare asupra clientilor care deja se confruntau ca scaderea rapida a incasarilor. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#bancheri, #credite, #dobanzi, #economie , #stiri Robert Negoita