Castelul lui Dracula va atrage milioane

Joi, 11 Ianuarie 2007, ora 08:25
1109 citiri

Legenda despre nemuritorul conte Dracula, asternuta pe hartie de autorul irlandez Bram Stoker in cartea sa cea mai vestita, a facut ca regiunea romaneasca Transilvania sa devina cunoscuta in toata lumea. Ei bine, presupusul castel al vampirului setos de sange ar trebui sa atraga in tara, dupa aderarea Romaniei la UE, valuta forte adusa de turisti.

Brasovul vrea sa cumpere castelul Bran, aflat in Carpatii Meridionali, cunoscut sub numele de "Castelul lui Dracula", pentru suma de 60 de milioane de euro. Intentia a fost anuntata de presedintele Consiliului judetean Brasov, dupa o disputa aprinsa avuta, la Bucuresti, cu Ministerul Culturii.

Statul roman a retrocedat imobilul in vara anului 2006 proprietarului sau de drept, Dominik de Habsburg, cu conditia sa ramana muzeu. Intr-adevar, la castel sunt expuse si cateva obiecte de arta medievala.

Brasovul vrea sa ia un credit pentru cumpararea castelului. Dupa ce acesta va fi fost cumparat, administrarea sa va fi incredintata unei firme spaniole in vederea exploatarii mai profesioniste a potentialului sau turistic.
Ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, s-a opus acestor planuri motivand ca pretul cerut de proprietar este prea mare, in schimb premierul Calin Popescu Tariceanu a aprobat tranzactia planuita. S-a mai precizat ca au mai existat si alti factori interesati sa cumpere castelul medieval care ar fi oferit o suma mult mai mare decat cele 60 de milioane de euro. Unul dintre acestia se pare ca este proprietarul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici. Aristotel Cancescu a comentat insa ca "nu vreau sa-l am vecin nici pe Abramovici sau pe oricine altcineva". Statul roman are timp de trei ani prioritate de cumparare pentru castel.

Branul atrage de decenii numerosi turisti, pentru ca acest castel este pus in legatura cu adevaratul model al eroului de roman Dracula, voievodul roman Vlad Tepes. Cei mai multi istorici pornesc de la faptul ca Vlad III Draculea nu a pasit niciodata in castel. Castelul, mentionat pentru prima oara in 1377, a fost construit de cetatenii Brasovului pentru aparare militara. La inceputul secolului XX, el a fost daruit reginei Maria, bunica lui Dominik de Habsburg. Fata ei, principesa Ileana, a mostenit castelul, dar dupa cel de-al doilea razboi mondial acesta a fost preluat de guvernul comunist.

Sursa: Rador

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...