Deripaska, cel mai bogat om din Rusia, chemat in instanta

Vineri, 04 Iulie 2008, ora 09:41
1871 citiri
Deripaska, cel mai bogat om din Rusia, chemat in instanta

Un judecator de la Inalta Curte din Londra l-a autorizat joi pe un fost partener de afaceri al lui Oleg Deripaska, cel mai bogat om din Rusia, sa-l dea in judecata in Marea Britanie, intr-o afacere referitoare la circa patru miliarde de dolari, relateaza AFP. Spunand ca un proces in Rusia nu ar oferi suficiente garantii ca plangerea ar fi examinata corect, judecatorul Christopher Clarke l-a autorizat peCernoi sa-l dea in judecata pe Deripaska in Anglia. "Sunt convins ca riscurile inerente ale unui proces in Rusia (asasinat, arestarea sub acuzatii fabricate si lipsa unui proces echitabil) sunt suficiente pentru a face din Anglia forumul in care cazul poate fi judecat in cel mai convenabil mod", a spus judecatorul.


Cernoi, care sustine ca a fost asociat la crearea companiei ruse de aluminiu Rusal, cere 20% din titlurile grupului, a caror valoare o estimeaza la patru miliarde de dolari. El spune ca a incheiat un acord in acest sens in 2001 intr-un hotel din Londra cu Deripaska in momentul fuziunii companiei Sibal cu societatea Subneft, controlata de oligarhii Roman Abramovici si Boris Berezovski, ceea ce a dus la infiintarea Rusal, numarul unu rus in aluminiu.


Cernoi l-a acuzat de mai multe ori pe Deripaska ca nu si-a respectat angajamentele. Un reprezentat al lui Deripaska s-a declarat "uimit" de decizia judecatorului. "Nu suntem de acord cu declaratiile din decizie, legate de incapacitatea tribunalelor ruse de a garanta examinarea corecta a acestui caz", a spus el. Deripaska va face apel.


Oleg Deripaska, oligarh apropiat de Kremlin si cel mai bogat om al Rusiei, are o avere estimata la 28,6 miliarde de dolari si este principalul actionar al Rusal. Forbes il claseaza pe locul 9 in topul celor mai bogati oameni din lume.