"Palate plutitoare": Vezi care sunt cele mai luxuriante iahturi regale

Luni, 14 Martie 2011, ora 17:49
3142 citiri
"Palate plutitoare": Vezi care sunt cele mai luxuriante iahturi regale

Inainte ca iahtingul luxuriant sa apartina doar magnatilor rusi si a mogulilor din Silicon Valley, casele regale erau cele care "imparateau" apele. In prezent exista iahturi imperiale care transporta familiile regale, de la tarii Rusiei la Printii de Monaco. Iata care sunt cele mai renumite iahturi imperiale, potrivit CNN.com.

"Britannia"

Britannia a fost construit in 1953 pentru Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a.

Vasul a navigat peste un milion de mile in 44 de ani si a transportat familia regala la 968 de vizite oficiale.

Descris de regina Elisabeta ca fiind "singurul loc in care ma pot relaxa cu adevarat", iahtul regal a fost construit la specificatiile reginei, cu camere imense, mese decorate cu  suveniruri din intreaga lume, inclusiv o coasta de balena gasita pe o plaja.

In plus, iahtul gazduieste un garaj special pentru Rolls Royce-ul regal.

Sir Winston Churchill, Boris Eltin, Rajiv Handhi si Nelson Mandela sunt cateva din numele celebre care au insotit regina la boardul iahtului de-a lungul anilor, insa Britannia a fost folosita deseori si pentru ocazii private si romantice.

Patru generatii si-au petrecut luna de miere la boardul acestui vas, inclusiv printul Charles si Printesa Diana.

"Dubai"

Astazi, campionatul de necontestat al navelor regale apartine lui Mohammed bin Rashid Al Maktoum al Dubaiului, al carui mega iaht de 300 de milioane de dolari a fost botezat simplu, "Dubai".

Nava masoara 524 de metri lungime, fiind a doua ca marime din lume, eclipsata doar de vasul miliardarului rus Roman Abramovici, numit "Eclipse".

Trei lifturi si o scara din sticla servesc iahtului care in afara de finisajele din aur, camera VIP cu bijuterii incrustate, contine si o sala de squash, spa, sala de banchet si cinema.

Nava este ancorata pe tot parcursul anului pe Logo Island, situata langa arhipelagul Palm Islands.

"Standart"

Iahtul imperial de origine rusa, construit in conformitate cu specificatiile imparatului Alexandru al III-lea si al fiului sau Nicolae, a fost cel mai mare iaht imperial care a “domnit” peste oceane la sfarsitul secolului al XIX-lea si la inceputul secolului XX.

Finalizata in 1895, nava  avea 401 metri lungime, aproape cat lungimea unui teren de fotbal.

Fara pic de modestie, "Standart" a fost un veritabil palat plutitor, cu camere "impodobite" in mahon labrisat, saloane oficiale cu candelabre de cristal si draperii de catifea.

Camera de studiu a tarului a fost mobilata in piele de culoare neagra si mobilier elegant din lemn, in timp ce budoarul tarinei a fost decorat in creton englez.

De asemenea, iahtul avea chiar si propria capela pentru uzul privat al familiei regale.

Dupa revolutia din 1917, nava a fost deposedata de toate podoabele, redenumita "Vosemnadtsate Martza" si reamenajata pentru Marina militara sovietica.

Vasul a fost distrus in 1963 la Tallinn, in Estonia.

"M/Y Grace"

Decorata cu jacuzzi, caiac si costume de scafandru, M/Y Grace este una din putinele nave adaptate pentru apele din jurul Insulelor Galapagos.

Nava a fost odata "palatul" plutitor al printului Rainier si al printesei Grace de Monaco.

Cand actrita Americana Grace Kelly s-a casatorit cu printul de Monaco, cei doi si-au petrecut luna de miere pe acest iaht de 147 de metri lungime, primit ca dar de nunta de la comerciantul grec Aristotel Onassis.

"K/S Norge"

Nava este una din ultimele vase regale inca active din Europa, apartinand lui Herald V, rege al Norvegiei.

Construit in 1937 de catre Camper si Nicholson, cea mai veche companie de agreement marin din lume, iahtul a fost initial detinut de catre pionierul britanic de aviatie Sir Thomas Sopwith, care  l-a oferit marinei britanice pentru a servi in cel de-al II-lea razboi mondial.

In iulie 1947, nava a fost achizitionata de catre poporul Norvegiei ca un cadou pentru regele Haakon VII cu ocazia implinirii a 75 de ani.

Folosit si astazi pentru vizite de stat in starinatate, iahtul este amenajat si ca o baza pentru rege care concureaza in cursele internationale de iahting.

#iaht, #iahturi regale, # vas, #casa regala, #iahturi imperiale , #stiri Roman Abramovici