Ce vrea Guvernul sa faca cu banii de la Romgaz si ce recomanda specialistii

Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 12:32
2088 citiri
Ce vrea Guvernul sa faca cu banii de la Romgaz si ce recomanda specialistii
Sursa foto: www.theispot.com

Analistii economici spun ca listarea pe bursa a Romgaz trebuie discutata cu mult calm si cu mai putin festivism, astfel incat banii din privatizare sa nu fie irositi, iar cele aproximativ 400 de milioane de euro incasate de stat fie administrate corect.

La nivel european, Romania ocupa locul 5 la productia de petrol si de gaze naturale si locul 6 la productia de carbuni, fiind una dintre cele mai bogate tari din punct de vedere energetic.

In ceea ce priveste listarea Romgaz, trebuie recunoscut ca in prezent, in lume, institutiile sau intreprinderile care lucreaza in sectorul energiei sunt "vanate" de burse.

"Societatile din sectorul energiei sunt cele mai rentabile si cele mai bune. Nu exista nici un merit al statului roman sau al celor care s-au ocupat institutional pentru scoaterea pe bursa a Romgaz Medias, pentru ca ea oricum ar fi intrat pe bursa deoarece energia este marfa cea mai importanta in prezent in lume. Nu este o reusita a nimanui. Este pur si simplu un lucru normal" a declarat pentru Business24 analistul economic Mircea Cosea.

Mircea Cosea: sectorul energetic si proiecte cu fonduri UE

In mond normal, banii pe care statul ar trebui sa ii ia ar trebui sa fie orientati spre investitii care sa aiba un focus foarte precis.

"Suma incasata de stat din oferta Romgaz trebuie orientata catre investitii fie in sectorul energetic, fie in proiecte mai importante care tin de colateralul fondurilor europene, adica sa intre in acea categorie care ajuta la cresterea gradului de accesare a fondurilor europene" sustine Mircea Cosea.

Pentru acest lucru ar trebui sa existe o evidentiere mai transparenta a acontului sau a capitalului de buget in care intra acesti bani, dar si o evidenta foarte precisa a acestora.

"Statul are obligatia sa faca transparenta aceasta actvitate avand in vedere ca intreprinderea listata este societate publica pana la acea data, deci nu intra in sectorul privat si nu intra in incidenta unor secrete de business" afirma analistul.

Insa, avand in vedere marile dificultati pe care statul roman le are in prezent prin lipsa de politici economice eficiente ale acestui Guvern, exista pericolul ca acesti bani sa se piarda in actiuni care nu au nimic de-a face cu scopul declarat al listarii, si anume: ori sa intre la anumite reparatii de goluri in fondurile de pensii sau de salarii, ori sa intre in activitati pe care analistul le numeste de "baronizare locala", adica regionalizarea si descrentalizarea.

"Acestea cer acumularea de fonduri la nivel de primarii sau de consilii si s-ar putea sa mearga acolo si in directia pregatirii camaniei electorale de anul viitor, ori sa se piarda in hatisul de cheltuieli pe care statul le face fara sa aiba nici un fel de grija fata de felul in care s-au obtiut acesti bani" spune Cosea.

Nu trebuie sa uitam ca acesti bani sunt obtinuti prin trecerea unei parti a proprietatii publice in mana altor posesori. "Este intr-o oarecare masura , pierderea dreptului de proprietate pe care poporul roman il are asupra acestor instituti" sustine analistul. Ori in baza acetei pierderi, ar trebui sa existe o folosire in favoarea nevoilor pe care romanii le au, iar cea mai importanta este crearea de locuri de munca, deci investitiile.

Ionel Blanculescu, consilierul lui Ponta: fond de investitii pentru energie

In prezent, statul lucreaza la crearea unui fond de investitii, care va fi aprovizionat in special cu resurse financiare din zona energetica.

"Cea mai buna cale ar fi ca acest fond de investitii sa fie finantat cu aceste resurse financiare care sunt obtinute din vanzarea pachetului de actiuni, iar fondul de investitii sa functioneze in baza reglementelor financiare ale unui fond de investitii, in special pentru domeniul energetic. Avem o prioritate aproape absoluta: interconectarea Romaniei din punct de vedere energetic la pietele internationale, in perspectiva anilor viitori in care cantitatea de energie va creste," a declarat pentru Business24 Ionel Blanculescu, analist financiar si consultantul onorific al premierului Ponta.

In prezent se lucreaza la proiectul cablul submarin dintre Romania si Turcia, dar si la alte formule de interconectare. Interconectarea la momentul acesta a Romniei la pietele internationale de energie reprezinta o prioritate absoluta, iar acest fond de investitii ar putea sa serveasca si acestui scop, potrivit analistului.

"Acesta este principalul scop, pentru ca nu cred ca sunt resurse financiare si pentru alte destinatii. Insa pentru interconectarea Romaniei, banii s-ar putea sa serveasca macar ca si cofinantare alaturi de alti parteneri, pentru ca sigur vor fi si alti parteneri privati care vor lucra avand in vedere fezabilitatea" a concluzionat Ionel Blanculescu, consultantul onorific al premierului Ponta.

#listare bursa Romgaz, #fond investitii Romania, #sector energetic Romania, #bani actiuni Romgaz , #Investitii