Oferta Electrica, suprasubscrisa cu doua zile inainte de inchidere

Marti, 24 Iunie 2014, ora 14:05
1749 citiri
Oferta Electrica, suprasubscrisa cu doua zile inainte de inchidere

Oferta publica initiala a Electrica a generat un interes crescut din partea investitorilor locali si internationali, cu doua zile inainte de programata inchidere fiind inregistrat un numar de 13.700 de subscrieri, peste recordul de 12.000 de subscrieri inregistrat anul trecut cu ocazia ofertei publice initiale de la Romgaz SA, a declarat luni pentru Bloomberg Dana Ionescu, directorul general al Raiffeisen Capital & Investment.

Romania vrea sa obtina cel putin 1,95 miliarde de lei de pe urma vanzarii unui pachet majoritar la distribuitorul de energie electrica. Statul roman ofera 177 milioane noi actiuni Electrica urmand ca dupa vanzare participatia statului sa se reduca la aproximativ 48,8%.

"Am beneficiat de un interes ridicat pentru aceasta oferta atat din partea investitorilor locali cat si internationali din intreaga Europa si SUA", a declarat Dana Ionescu. "Acest IPO a reusit de asemenea sa atraga noi investitori si acest lucru se vede din numarul de subscriitori", a adaugat Dana Ionescu.

In luna noiembrie a anului trecut, Romania a obtinut 1,7 miliarde lei in urma vanzarii unui pachet minoritar la producatorul de gaze naturale Romgaz, aceasta fiind de altfel cea mai mare oferta publica initiala derulata in Romania pana acum.

Listarea Electrica, un angajament al Romaniei in fata UE si FMI

Listarea Electrica face parte din promisiunile Romaniei fata de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, ale caror delegatii s-au aflat in tara in perioada 2-12 iunie pentru a treia evaluare a acordului stand by si a prima evaluare a programului preventiv privind balanta de plati a Romaniei cu Comisia Europeana.

Fondul Monetar International a amanat pana in noiembrie a treia evaluare a acordului stand by de tip preventiv incheiat cu Romania din cauza dezacordului cu privire la intentia Guvernului de la Bucuresti de a reduce contributiile sociale.

"Aceasta este prima oferta publica initiala in urma careia statul pierde pachetul majoritar si cred ca poate servi ca un punct bun de pornire pentru alte companii de stat in viitor", a spus Dana Ionescu. "Am lucrat cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltarea la elaborarea unui plan de guvernanta corporatista pentru a-i asigura pe investitorii privati ca drepturile lor in calitate de actionari minoritari vor fi respectate", a adaugat sursa citata.

Aceasta a explicat ca, dupa ce actiunile Electrica vor incepe sa fie tranzactionate, este posibil ca Romania sa indeplineasca criteriile necesare pentru a dobandi statutul de piata emergenta de catre MSCI Inc.

La inceputul acestei luni, intr-un interviu acordat Bloomberg, premierul Victor Ponta a declarat ca anul viitor ar putea fi vandute noi actiuni in companiile de stat, fiind posibila chiar reducerea participatiilor la mai putin de 50% in unele companii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#listare electrica, #oferta publica Electrica, #investitori Electrica , #Investitii