Ministerul Economiei: Romgaz a cheltuit nejustificat peste 238 mil. lei

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 20:10
2526 citiri
Ministerul Economiei: Romgaz a cheltuit nejustificat peste 238 mil. lei

Romgaz a cheltuit nejustificat peste 123 milioane lei pentru achizitia de utilaje si echipamente si inca peste 115 milioane lei pentru activitati care nu au dus la imbunatatirea activitatii, rezulta in urma unor verificari efectuate de Ministerul Economiei si Curtea de Conturi.

"In urma analizei rezultatelor verificarilor efectuate de structurile Ministerului, Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) si ale Curtii de Conturi au fost descoperite o serie de cheltuieli nejustificate realizate de societatea Romgaz (...) In ce priveste achizitiile publice au fost constatate abateri de la legalitate si regularitate, respectiv plati nejustificate pentru achizitia de utilaje si echipamente in valoare totala de 123,1 milioane lei", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Totodata, ministerul mentioneaza ca anul trecut producatorul de gaze Romgaz a cheltuit in mod nejustificat in total aproape 115,3 milioane lei, sumele fiind "directionate catre activitati care nu au condus la imbunatatirea efectiva a activitatii companiei, ca rezultat direct al acestor actiuni".

Cele mai mari cheltuieli, respectiv 88,4 milioane lei, au fost pentru cursuri de perfectionare personal, servicii juridice, servicii de audit financiar, tehnic, de reevaluare a mijloacelor fixe, servicii de mentenanta si asistenta tehnica de servere, servicii de logistica, servicii de curatenie, servicii de mentenanta statii de uscare, statii de comprimare, servicii de paza si securitate.

Costurile pentru deplasari si diurne au cumulat aproape 8,6 milioane lei, iar pentru publicitate compania a cheltuit 5,5 milioane lei.

Romgaz a platit 8,5 milioane lei pentru sponsorizarea unor organizatii sportive si 3,8 milioane lei pentru inchirierea unor sali de conferinte.

"In urma rezultatelor activitatii structurilor de control, MECMA va lua in cel mai scurt timp toate masurile necesare atat pentru tragerea la raspundere, sesizand organele abilitate ale statului, mergand pana la destituirea celor implicati, acolo unde este cazul, cat si pentru prevenirea cheltuirii ulterioare nejustificate a banilor publici", se mai arata in comunicat.

La mijlocul lunii mai premierul Victor Ponta afirma ca va cere un control "riguros" la Romgaz si Transgaz pentru a vedea cum s-au folosit banii, spunand ca s-a terminat cu societatile de stat "pusculite pentru partid".

Romgaz a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de la 4,21 miliarde lei, in urcare cu 18%, iar profitul a crescut cu 58%, la 1,03 miliarde de lei.

Ministerul Economiei controleaza un pachet de 85% din actiunile Romgaz, iar Fondul Proprietatea (FP) are 15% din titluri.

Statul, prin Ministerul Economiei, intentioneaza sa plaseze pe piata de capital 15% din actiunile Romgaz, in baza angajamentelor asumate catre FMI. Oferta initiala va fi cea mai mare din istoria BVB, analistii considerand ca statul ar putea incasa aproximativ 300 milioane euro.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#cheltuieli nejustificate Romgaz, #achizitii ilegale Romgaz, #achizitii publice Romgaz , #Rezultate financiare