Ambasadorul SUA critica guvernul roman pentru ca s-a folosit de companiile de stat

Joi, 31 Martie 2011, ora 15:17
1383 citiri
Ambasadorul SUA critica guvernul roman pentru ca s-a folosit de companiile de stat

Ambasadorul SUA in Romania, Mark H. Gitenstein, a criticat joi sistemul energetic romanesc, spunand ca Guvernul roman a folosit unele companii de stat precum Hidroelectrica sau Romgaz pe post de "pusculite" pentru a rezolva problemele privind fluxul de numerar, anunta NewsIn.

"Alte exemple de abuzuri includ cel putin doua cazuri recente in care guvernul a folosit aceste companii de stat pe post de «pusculite» pentru a rezolva pe termen scurt problemele de flux de numerar.

De exemplu, anul trecut, companiei Romgaz i s-a cerut sa faca o «donatie» de 100 milioane euro guvernului pentru acoperirea unor urgente bugetare, iar reprezentantii guvernului din consiliul de administratie al companiei au fost mandatati sa aprobe «cererea»", a declarat ambasadorul Mark Gitenstein intr-o alocutiune pe tema consolidarii pietei de capital si reformei pietei de energie, rostita cu ocazia deschiderii sedintei de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti.

Mark H. Gitenstein a mentionat ca a discutat cu oficialitati atat din cadrul Romgaz, cat si din cadrul Guvernului, atat donatia Romgaz, cit si proiectul infiintarii celor doua companii energetice.

"Nu sunt sigur ca au fost integral de acord cu mine, dar politicile sunt in evolutie si mai important decat acest mesaj este ceea ce expertii in energie spun si ceea romanii insisi spun", a spus ambasadorul.

Totodata, Gitenstein a spus ca, potrivit relatarilor presei, cel putin zece ani, peste 50% din productia energetica a companiei Hidroelectrica a fost indreptata spre contracte preferentiale de energie la preturi considerabil mai mici decat costurile de productie.

"Acest lucru a determinat pierderi semnificative de profit si insuficiente investitii in companie, fortand guvernul sa redirectioneze fondurile publice reduse pentru a sustine compania", a afirmat Mark H. Gitenstein.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ambasadord sua, #guvern romania, #companie de stat , #stiri Romgaz